buitenland

Duitse diensten: ‘Griekenland liet IS-verdachten doorreizen’

Door Tom Reijner - 23 december 2015

Een Afghaan en een Pakistaan zaten op dezelfde boot als twee terroristen die aanslagen pleegden in Parijs. Toch deden de Grieken niets, terwijl ze volgens de Duitse inlichtingendiensten op de hoogte waren van mogelijke betrokkenheid bij IS.

In maart sprak de Griekse minister van Defensie Panos Kammenos, toen de crisis rond Griekenland nog in alle hevigheid woedde, dreigende woorden aan het adres van Europa: als jullie ons niet steunen, sturen wij vluchtelingen en migranten jullie kant op.

De sluis wordt opengezet als de EU zijn land niet onder zíjn voorwaarden zou helpen, en onder die stroom zitten hoe dan ook terroristen van Islamitische Staat (IS), waarschuwde hij. Het dreigement was onverhulde chantage.

Op één boot

Maar volgens Die Welt ligt die provocatie niet eens zo ver af van de werkelijkheid. De Griekse overheid zou terreurverdachten hebben laten doorreizen in plaats van hen in de kraag te vatten, meldt de Duitse krant naar aanleiding van informatie van de Duitse inlichtingendiensten.

Het zou gaan om onder anderen een Algerijn en een Pakistaan. Deze mannen worden ervan verdacht betrokken te zijn bij de aanslagen in Parijs op 13 november, waarbij 130 mensen de dood vonden. De Algerijn en de Pakistaan werden eerder deze maand van hun bed gelicht in een migrantenopvangcentrum in de Oostenrijkse stad Salzburg. Ze worden nog vastgehouden.

Leros

De twee verdachten kwamen begin oktober aan op het Griekse eiland Leros. Ze zaten samen op één boot met twee terroristen die dood en verderf zaaiden in de Franse hoofdstad, is de verdenking.

Volgens de Duitse diensten hebben de Grieken tijdens de registratie van deze terreurverdachten wel degelijk gezien dat de paspoorten van de Algerijn en de Pakistaan – vanwege mogelijk IS-lidmaatschap –  stonden genoteerd in het Schengen Informatie Systeem. Hierin kunnen alle landen die zijn aangesloten bij het Schengen-verdrag opsporingsgegevens bekijken.

Griekenland weigerde de twee dus op te pakken. Wel moesten ze binnen dertig dagen het land verlaten. En dat gebeurde: beide mannen reisden over de Balkan-route door richting Oostenrijk, waarbij ze zich voordeden als Syrische vluchtelingen.

Vervalsing

Bild schreef eerder dat zich in Duitsland blijkbaar asielzoekers met Syrische paspoorten bevinden, die afkomstig zijn van dezelfde personen die de paspoorten van twee zelfmoordenaars in Parijs hebben vervalst.

Het zou gaan om geldige reisdocumenten die in de Syrische stad Raqqa – bolwerk van IS – zijn gestolen. De identiteitsbewijzen werden na de diefstal aangepast, zodat ook andere mensen deze konden gebruiken. Minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Beieren Joachim Herrmann, bevestigt dat er in Duitsland vluchtelingen met vervalste Syrische paspoorten zijn opgedoken, en dat deze dezelfde eigenschappen hebben als de paspoorten die door IS zijn ontvreemd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.