buitenland

‘Duitse geheime dienst werkt nauw samen met Assad’

Door Emile Kossen - 18 december 2015

Duitse politici willen het niet openlijk toegeven, maar Duitsland lijkt in de strijd tegen Islamitische Staat (IS) toch samen te werken met de Syrische president Bashar al-Assad. De inlichtingendiensten zouden regelmatig contact onderhouden.

Dat melden Duitse media vrijdag. Agenten van de BND, de Duitse inlichtingendienst, zouden regelmatig naar Damascus afreizen om daar te overleggen met hun Syrische collega’s. Doel is om de verkenningsvluchten van de Duitsers beter af te stellen met het regime van Assad.

Anonieme bronnen vertellen aan Bild dat de BND zo snel mogelijk een permanente vertegenwoordiging wil hebben in de Syrische hoofdstad. Tot die tijd kunnen ze de gesloten Duitse ambassade gebruiken. In het interview dat Assad donderdag had met Nieuwsuur bevestigde de Syrische president dat ‘sommige Europese geheime diensten’ hem de afgelopen tijd hadden gecontacteerd.

Politiek gevoelig

Ondanks gedeelde militaire belangen – het verslaan van IS – ligt samenwerking met Assad politiek gezien zeer gevoelig. De Syrische president is al vier jaar verwikkeld in een bloedige burgeroorlog.

Het regime wordt beschuldigd van systematische mensenrechtenschendingen in het conflict, waarbij zeker 250.000 mensen om het leven kwamen. De Duitse regering roept, net als vrijwel alle westerse landen, om het vertrek van Assad.

Sterke banden

Toen Duitsland begin december bekendmaakte militaire acties uit te voeren tegen IS in Syrië, verzekerde minister van Defensie Ursula von der Leyen de Duitse bevolking ervan dat er niet zou worden samengewerkt met het regime van Bashar al-Assad.

De Duitse BND heeft traditioneel sterke banden met de Syrische geheime dienst. In 2013 werd het hoofd van de BND voor het laatst gespot in Damascus, wat destijds voor een rel zorgde.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.