buitenland

Duitse inlichtingen: Saudi-Arabië plant nieuwe militaire acties

Door Emile Kossen - 02 december 2015

Het lijkt er niet op dat de situatie in het Midden-Oosten in de nabije toekomst stabieler wordt. Saudi-Arabië kijkt met wantrouwen naar de grotere rol van Iran en zou overwegen militaire acties uit te voeren in verschillende Arabische landen.

Daarvoor waarschuwt de Duitse inlichtingendienst BND in een rapport dat woensdag verscheen, melden Duitse media. In het rapport wordt Saudi-Arabië een bedreiging genoemd voor de stabiliteit in de Arabische wereld.

‘Leider van de Arabische wereld’

Saudi-Arabië kent veel interne problemen en wil een agressief buitenlandbeleid voeren om die te verbloemen. Volgens de BND wil de soennitische staat als ‘de leider van de Arabische wereld’ worden gezien.

‘De huidige voorzichtige houding van de koninklijke familie zal worden vervangen door een impulsief interventiebeleid’, voorspelt het rapport. Een van de redenen daarvoor is de aanstelling van de nieuwe minister van defensie, de zoon van Koning Salman, die zich graag zou willen bewijzen als daadkrachtige troonopvolger.

Iran

De grootste drijfveer van de Saudi’s zijn echter ontwikkelingen bij de sjiitische aartsvijand Iran. De Islamitische Republiek speelt een steeds grotere rol in het Syrische conflict en is bovendien weer deels geaccepteerd door de internationale gemeenschap na het sluiten van een atoomdeal.

Saudi-Arabië zou zich bedreigd voelen door zijn ‘religieus-ideologische vijand’ en de invloed in het Midden-Oosten willen verdedigen. Dat doen de Saudi’s al door te vechten tegen Houthi-rebellen in Jemen, maar de inlichtingendienst noemt ook potentiële militaire acties in Syrië, Libanon, Irak en Bahrein.

Momenteel steunt Saudi-Arabië in Syrië rebellengroepen met grote hoeveelheden wapens. Hoofddoel is om Assad te verslaan, omdat zijn regime sterke banden heeft met Iran.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.