buitenland

Duitse politie: waterkanonnen en helikopters om grenzen te sluiten

Door Emile Kossen - 14 december 2015

De dag nadat de Duitse bondskanselier Angela Merkel zei dat het aantal migranten dat naar Duitsland komt moet worden teruggedrongen, is een geheim document van de Duitse politie uitgelekt waarin staat hoe de Duits-Oostenrijkse grens in de praktijk kan worden dichtgegooid.

Een noodplan, noemt de Duitse federale politie het, waarbij de Duits-Oostenrijkse grens bijna geheel wordt afgesloten. Het plan, in handen van de Duitse krant Die Welt en de afgelopen weken gepresenteerd aan coalitiepartijen SPD en CDU, stelt voor om nog maar een klein aantal migranten de drukke grens over te laten steken.

Mensen die zich eerder in een ander EU-land hebben aangemeld, zouden geen toegang meer krijgen. Momenteel wordt iedereen eerst naar een opvangcentrum gebracht, waar naar de situatie van elk individu wordt gekeken.

Grensovergangen sluiten

De politie zegt dat het mogelijk is om zeker zestig grensovergangen met Oostenrijk te sluiten. Als daar opstoppingen of opstootjes ontstaan, kunnen waterkanonnen worden ingezet.

In Beieren zouden agenten de taak krijgen migranten aan te houden die Duitsland wel zijn binnengekomen, om ze naar opvangcentra te sturen. Als daar blijkt dat ze geen recht op asiel hebben, moeten ze rechtstreeks met helikopters naar de Duitse grens worden gebracht.

Nood

Het plan is bedacht voor als zich een noodsituatie afspeelt, en zou maximaal een paar dagen achtereen in werking kunnen worden gesteld. Tot nu toe zijn in 2015 meer dan een miljoen asielzoekers Duitsland binnengekomen, wat voor problemen zorgt in verschillende delen van het land.

Op politiek niveau is Duitsland nog niet zover om deze stappen te nemen, maar de minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière gaf zondag tegenover Welt am Sonntag wel aan dat het direct terugsturen van bepaalde groepen migranten tot de mogelijkheden behoort.

Zelfs bondskanselier Angela Merkel heeft toegegeven dat ‘het aantal vluchtelingen dat naar Duitsland komt, drastisch naar beneden moet.’ Eerder hield Merkel steevast vol dat een limiet stellen aan het aantal migranten niet de oplossing is van de migratiecrisis.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.