buitenland

Duitse regering wil 1.200 militairen inzetten bij strijd tegen IS

Door Thomas Borst - 01 december 2015

De Duitse regering heeft dinsdag besloten dat het 1.200 militairen wil inzetten in de strijd tegen Islamitische Staat (IS) in het Midden-Oosten. Het parlement moet nog instemmen met de plannen.

Woensdag zal de stemming zijn, schrijft persbureau Reuters. Het kabinet wil dat de soldaten vooral ondersteuning gaan bieden aan bondgenoten die luchtaanvallen uitvoeren op de terreurgroep. Het besluit is een reactie op de aanslagen in Parijs van vorige maand.

Militaire ondersteuning

De zogeheten ‘Bundeswehr‘ zal onder meer bestaan uit verkenningsvliegtuigen, een tankvliegtuig en een oorlogsschip. De soldaten zullen vooral actief zijn met zee- en luchtsurveillance, verkenningsvluchten en hand- en spandiensten voor de internationale coalitie.

Duitsland wil Frankrijk actief ondersteunen bij de bombardementen op doelwitten van IS. Ook wil het kabinet een Duits marineschip naar de regio sturen dat bescherming moet bieden aan een Frans vliegkampschip.

De Duitsers steunden de internationale coalitie die strijdt tegen IS al, maar er zijn nog geen militairen actief in het Midden-Oosten. De regering wil daar nu verandering in brengen.

Volgens de Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen is een militaire interventie nodig om ‘de ineenstorting van de staat Syrië te voorkomen’. Ze onderstreept dat Duitsland in ieder geval niet zal samenwerken met de Syrische president Bashar al-Assad.

‘We zullen niet samenwerken met Assad of met troepen die onder zijn leiding opereren,’ zei Von der Leyen tegen de Duitse televisiezender ARD.

Politieke oplossing

De minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier zei tegen de Duitse krant Bild dat er uithoudingsvermogen nodig is om het conflict in Syrië op te lossen. ‘Met bommen en raketten alleen kan terrorisme niet worden verslagen. Uiteindelijk moeten er ook politieke oplossingen komen.’

De militaire actie zal volgens het kabinet in eerste instantie een jaar duren, maar er wordt gerekend op verlenging. De Duitse regering wil zo’n 134 miljoen euro uittrekken voor de militaire acties.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.