#American Dreamers

Dutch-Americans die geschiedenis schreven: Eleanor Roosevelt

Door Kees van Minnen - 21 december 2015

Tien portretten over Nederlanders en hun afstammelingen die een belangrijke bijdrage leverden aan de ontwikkeling van de Verenigde Staten. Deel 4: Eleanor Roosevelt

Anna Eleanor Roosevelt (1884-1962) was de echtgenote van president Franklin D. Roosevelt en Amerika’s invloedrijkste first lady. Ze werd geboren in New York in een gegoede familie met Nederlandse wortels en was de nicht van president Theodore Roosevelt (1901-1909).

In 1905 trouwde ze met haar verre neef Franklin en kreeg ze in elf jaar zes kinderen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914- 1918) was ze actief bij het Rode Kruis.

Belangrijke factor

Nadat FDR in 1921 polio had gekregen en in een rolstoel belandde, werd ze steeds actiever in de politiek en transformeerde ze de traditionele rol van een first lady. Ze overwon haar spreekangst en doorkruiste het land tijdens Franklin Roosevelts presidentschap.

Ze bezocht hulpprogramma’s die haar man door het parlement loodste en rapporteerde daarover aan FDR. Toch maakte ze vooral naam voor zichzelf door haar inzet voor de rechten van achtergestelde minderheden en de armen.

Mediageniek

In de Tweede Wereldoorlog bezocht Eleanor frequent de Amerikaanse troepen overzee. Ze was schrijfster van columns en boeken en trad veelvuldig op in de media. Na de dood van haar man in 1945 werd ze lid van de Amerikaanse delegatie naar de Verenigde Naties.

Onder haar voorzitterschap van de mensenrechtencommissie kwam in 1948 de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens tot stand; een verdienste die haar de eretitel First Lady of the World opleverde.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.