buitenland

Eerste stap: IAEA schrapt onderzoek kernwapens Iran

Door Elif Isitman - 15 december 2015

Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) beëindigt na twaalf jaar het onderzoek naar de mogelijke ontwikkeling van kernwapens in Iran. De eerste stap naar het beëindigen van de sancties tegen de islamitische republiek.

Diplomaten zijn in Wenen bijeen voor een vergadering van de VN-organisatie. De eerste sancties zouden halverwege januari al kunnen worden opgeheven, meldt BBC.

Nucleair programma

De IAEA stelde begin december vast dat Iran in het verleden onderzoek heeft gedaan naar de ontwikkeling van nucleaire wapens. Sinds 2009 is hiervoor echter geen bewijs meer.

Iran zou ook nooit in de buurt zijn gekomen van de bouw van een kernbom. Het land heeft altijd ontkend een clandestien nucleair programma te hebben. Het sluiten van het IAEA-onderzoek brengt het opheffen van de internationale sancties tegen Iran een stap dichterbij.

‘De nucleaire kwestie is hiermee geschiedenis,’ zo reageerde de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif. ‘We zijn klaar voor een nieuw tijdperk van samenwerking tussen Iran en de IAEA’. Het islamitische land moet zich nog wel houden aan een aantal technische verplichtingen.

Atoomakkoord

Deze zomer bereikten de Verenigde Staten, Rusland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en China een akkoord over het afbouwen van de nucleaire activiteiten van Iran. Inzicht voor de IAEA in de militaire mogelijkheden van het atoomprogramma was een van de voorwaarden in het akkoord om de economische sancties tegen het land op te heffen.

Als onderdeel van de verplichtingen moet Iran onder meer nog wel het aantal centrifuges voor de verrijking van uranium omlaag brengen. Volgens IAEA-chef Yukiya Amano werkt Iran met een ‘vrij hoge snelheid’ aan het beperken van de nucleaire activiteiten.

Tegelijkertijd werd dinsdag bepaald dat Iran een VN-resolutie heeft geschonden door raketten te testen in oktober. De raket die getest werd was namelijk geschikt om een nucleaire kernkop te dragen. Onder het atoomakkoord heeft Iran toegezegd om tot acht jaar lang geen ballistische raketten te ontwerpen. Iran ontkent dat de test een schending van het akkoord is geweest.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.