buitenland

Erdogan: ook wij kunnen Rusland treffen

Door Tom Reijner - 01 december 2015

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan sluit niet uit dat zijn land maatregelen treft tegen Rusland. Maar laten we eerst ‘geduldig’ afwachten en niet al te emotioneel reageren, zei hij.

‘Emotionele reacties doen de strategische relatie tussen Turkije en Rusland geen goed,’ aldus Erdogan. Hij wil daarom wachten met het nemen van maatregelen tegen Rusland, in reactie op de (economische) sancties die werden opgelegd vanuit Moskou.

Dat gebeurde nadat Turkije de Russische jet SU-24 boven het Turks-Syrische grensgebied uit de lucht schoot. Maar hij schrikt ook niet voor terug voor maatregelen, mocht het nodig zijn, zei Erdogan tegen dinsdag verslaggevers in Parijs, waar de internationale klimaattop wordt gehouden, schrijft Hurriyet.

Aftreden?

Verder daagt Erdogan Rusland uit om met bewijzen te komen over de oliehandel met Islamitische Staat (IS). ‘Als je iets beweert, moet je ook met bewijs komen,’ zei de president zondag in reactie op de Russische claim, schrijft bijvoorbeeld BBC News.

‘Leg de documenten maar op tafel, als je ze hebt, dan zullen we er eens naar kijken.’ Als inderdaad wordt bewezen dat Turken voor miljarden aan olie importeert van de terreurbeweging, is hij bereid om op te stappen. Maar dan moet de Russische president Vladimir Poetin hetzelfde doen, voegde hij daaraan toe.

Miljardenhandel

Turkije heeft het Russische gevechtsvliegtuig SU-24 vorige week boven Syrië uit de lucht geschoten om de oliebelangen in het Turks-Syrische grensgebied te beschermen. Het gaat hier om een ‘miljardenhandel’, liet Poetin weten.

Hij zei over nieuwe informatie te beschikken waaruit zou blijken dat Turkije olie koopt van IS ‘op industriële schaal’. ‘We hebben alle reden om aan te nemen dat de beslissing om ons toestel neer te halen is ingegeven door het verlangen om de veiligheid te waarborgen van routes naar de zeehavens waar de olie wordt verscheept in tankers,’ aldus de Russische leider.

Zowel Poetin als Erdogan is in Parijs, maar zullen elkaar daar niet spreken. De Russen eisen excuses, maar Turkije is niet van plan die te geven. Turkije en Rusland hebben allebei een andere lezing van wat er gebeurde boven het Turks-Syrische grensgebied.

Volgens Ankara vloog het toestel boven Turks grondgebied, en werd het meer dan tien keer gewaarschuwd. Het Kremlin ontkent deze versie, en zegt dat het Turkse luchtruim nooit is binnengegaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.