buitenland

EU opent onderhandelingen met Servië over lidmaatschap

Door Thomas Borst - 04 december 2015

De Europese Unie (EU) begint deze maand met gesprekken met Servië over een lidmaatschap bij de Unie. Hoog op de agenda staan de onderhandelingen over financiële controles en de banden van Servië met de afgescheiden provincie Kosovo.

De onderhandelingen vormen een nieuwe stap in het toetredingsproces van Servië tot de Unie. In 2011 kreeg het land de status van kandidaat-lidmaatschap toegekend.

‘We kijken uit naar een intensievere samenwerking met Servië, wat heel belangrijk is voor de EU, niet alleen voor Servië,’ zei het Italiaanse EU-lid Federica Mogherini over de onderhandelingen, meldt persbureau Bloomberg.

Kosovo

Kosovo scheidde zich in 2007 van Servië en riep zichzelf uit tot onafhankelijke staat. Servië erkent die onafhankelijke status niet – in tegenstelling tot 23 EU-leden en de Verenigde Staten.

In augustus zochten Servië en Kosovo toenadering tot elkaar. De Kosovaarse en Servische leiders maakten toen afspraken over de bevoegdheden van Servische gemeenschappen in Kosovo.

Ook werd er overeenstemming bereikt over zaken als telecommunicatie en infrastructuur en Kosovo kreeg een eigen landencode. Na het akkoord tussen Kosovo en Servië, kwamen de Serviërs een grote stap dichter bij het EU-lidmaatschap.

Mogherini, die destijds bemiddelde, sprak van ‘een mijlpaal’. Ook de Servische premier Aleksandar Vucic reageerde enthousiast. ‘Ons Europese pad ligt open’.

Rusland

Servië onderhoudt nauwe banden met Rusland, maar volgens de Servische president Tomislav Nikolic hoeft dat geen obstakel te zijn voor de EU. ‘Een vriend van Rusland betekent niet dat je tegen de Europese Unie bent,’ zei Nikolic.

Uit een peiling van de Unie in juni bleek dat dat 49 procent van de Servische bevolking een EU-lidmaatschap steunt. Dat percentage is sinds eind 2013 niet zo hoog geweest.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.