buitenland

EU-president Tusk: gastvrije asielbeleid Merkel is ‘gevaarlijk’

Door Thomas Borst - 03 december 2015

President Donald Tusk van de Europese Unie vindt dat de screeningsperiode voor asielzoekers verlengd moet worden. Hij is van mening dat migranten achttien maanden vastgehouden moeten kunnen worden, voor ze Europa binnenkomen.

Tusk wil dat de screening pas mag worden afgerond, zodra er geen veiligheidsrisico’s meer zijn. Dat zei hij in een interview met zes Europese kranten, waaronder The Guardian. ‘Als je vluchtelingen en migranten wilt controleren, heb je meer tijd nodig dan die minuut waarop de digitale vingerafdruk wordt genomen.’

De EU-president vindt dat Europa te makkelijk te bereiken is met het huidige beleid. Tusk was daarbij kritisch op de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Hij omschreef haar gastvrije asielbeleid als ‘gevaarlijk’. Duitsland verwacht dit jaar meer dan een miljoen migranten.

Gezamenlijke aanpak

Een aantal Europese regeringsleiders heeft uitgesproken dat de huidige golf van migranten die naar Europa trekt, te groot is om af te stoppen. Tusk is het daar niet mee eens en pleit voor een gezamenlijke aanpak van de migratiecrisis.

Met die gezamenlijke aanpak bedoelt hij dat de buitengrenzen van de EU efficiënter gecontroleerd zouden moeten worden. ‘Ik denk dat we van onze leiders kunnen verwachten dat ze hun houding veranderen.’

Buitengrenzen

De EU rekent bij de controles aan de Europese buitengrenzen op Turkije. Zondag bereikten de Europese leiders een akkoord met de Turkse premier Ahmet Davutoglu. De EU stelde 3 miljard euro beschikbaar voor Turkije, daarmee moeten ze er onder meer voor zorgen dat de migrantenstroom naar Europa afneemt.

De Unie heeft ook de Grieken gewaarschuwd dat ze de buitengrenzen beter moeten bewaken. Als zij de grenscontroles niet zullen verbeteren, dreigen ze uit Schengen gezet te worden.

De Europese leiders voeren de druk op Griekenland al langer op. Zij vinden dat het land de kustwacht en marine beter moet gebruiken om de migrantenstroom te controleren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.