buitenland

EU verlengt sancties tegen Rusland, maar einde lijkt in zicht

Door Emile Kossen - 21 december 2015

De Europese sancties tegen Rusland zijn maandag officieel met zes maanden verlengd. Toch lijken steeds meer EU-landen bereid om de economische sancties het komende jaar te heroverwegen.

De EU-ministerraad heeft de verlenging van de sancties tot eind juli 2016 in Brussel bekrachtigd. EU-lidstaten hadden tot maandag de tijd om bezwaar te maken, maar die deadline is nu verstreken.

Bereid tot samenwerking

Officieel zegt de EU dat de sancties pas zullen worden ingetrokken als de Russen mee willen werken aan een vreedzame oplossing in Oost-Oekraïne, maar een toenemend aantal Europese landen lijkt bereid om tenminste een deel van de sancties per juli 2016 op te heffen. Dat melden diplomatieke bronnen in Brussel aan persbureau Reuters.

De Italiaanse premier Matteo Renzi zei afgelopen week al dat ‘de sancties de komende maanden beter moeten worden bekeken. Een anti-Russische houding leidt nergens toe.’ Na de aanslagen in Parijs heeft Frankrijk bovendien toenadering gezocht tot Rusland om in een grote coalitie te strijden tegen Islamitische Staat (IS). Daarmee lijkt Rusland uit een internationaal isolement te komen.

Krim

De sancties, die de Russische energie-, defensie- en financiële sectoren hard hebben getroffen, werden twee jaar geleden opgelegd nadat de Russen de Krim annexeerden. Rusland reageerde door zelf ook een reeks sancties tegen het Westen te introduceren.

Op het moment zijn in Oost-Oekraïne pro-Russische separatisten, met vermeende steun van de Russische president Vladimir Poetin, nog altijd in gevecht met de Oekraïense regering. In augustus 2014 werd een akkoord getekend dat onder meer een staakt-het-vuren aankondigde, maar veel van de afspraken in het akkoord worden nog niet nagekomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.