buitenland

‘Europa gaat niet realistisch om met jihadisten en terreur’

Door Elif Isitman - 17 december 2015

De Syrische president Bashar al-Assad vindt dat Europese landen ‘niet realistisch’ met jihadisten en de dreiging van terreur is omgegaan. ‘Dat ze hier naartoe komen is logisch. De belangrijkste vraag is: waarom zijn ze in Europa?’

Dat zegt de Syrische president donderdagavond tijdens een interview met Nieuwsuur.

Getto

Assad beschuldigt de Europese regering ervan de jihadisten niet goed te hebben laten integreren en daarmee terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in de hand te hebben gewerkt. ‘Als je in een getto woont, word je extremist. Wij exporteren geen terroristen, zij komen naar ons en gaan dan terug naar Europa,’ aldus Assad.

Hij verwijst daarbij naar de drie terroristen die de aanslagen in Parijs pleegden: zij woonden in Europa en brachten korte tijd in Syrië door. Europa zou volgens Assad een voedingsbodem vormen voor jihadisme.

Soevereiniteit

Assad keurt verder eventuele Nederlandse bombardementen op Syrisch grondgebied af. ‘Het is een schending van het internationaal recht. Wij zijn een soeverein land.’ Nederland zou zijn regering om toestemming moeten vragen, vindt Assad.

Het is nog onduidelijk of Nederland ook zal gaan bombarderen in Syrië. Vooralsnog bombardeert ons land alleen IS-doelen in Irak.

Volgens Assad heeft Nederland nooit contact gezocht met de Syrische regering om het terreurprobleem op te lossen: ‘Als Nederland serieus terrorisme wil bestrijden, waarom nemen ze dan geen contact op met ons om samen te werken?’

De Syrische president zegt bereid te zijn met iedereen te onderhandelen, maar zegt tegelijkertijd geen interesse te hebben in het feit dat veel westerse landen hem weg willen hebben. ‘Of het nou Obama is of Europa, het kans ons niet schelen. Zolang het Syrische volk deze president wil, zal die er zijn. Het gaat anderen niets aan’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.