buitenland

Explosie bij gasfabriek Nigeria eist honderd levens

Door Thomas Borst - 25 december 2015

Een enorme ontploffing bij een gasfabriek in de Nigeriaanse plaats Nwewi heeft zeker honderd levens gekost. De slachtoffers kwamen naar de gasfabriek toe om hun gasflessen te vullen vlak voor Kerst.

De slachtoffers zijn grotendeels inwoners van Nwewi, meldt persbureau AP. Na het blussen van de brand werden er zeker honderd verkoolde lijken aangetroffen, terwijl het Rode Kruis eerder melding maakte van vier doden.

Oorzaak

Van het gascomplex is niets meer over, ook de huizen in de buurt zijn beschadigd geraakt door de explosies. Inwoners van Nwewi denken dat de explosies ontstonden doordat een vrachtwagen zijn lading aan het lossen was, terwijl de mensen op datzelfde moment hun flessen met butaangas vulden.

Ooggetuigen zeggen dat het vuur rond elf uur uitbrak. Niet veel later waren er verschillende explosies te horen. Het zou enkele uren geduurd hebben voor de vlammenzee was geblust. Brandweerlieden hebben daarna de verbrande lichamen uit de puin gehaald. Volgens het Rode Kruis is het complex ‘volledig verwoest’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.