buitenland

FBI: Islamitische Staat is ‘revolutie van het terrorisme’

Door Elif Isitman - 16 december 2015

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft voor een ‘revolutie in het terrorisme’ gezorgd. Vooral de manier waarop IS individuen op kleine schaal weet te inspireren tot terreuraanvallen is bij geen enkele andere terreurorganisatie ooit gezien.

Het gebruik van sociale media, versleutelde communicatie en propaganda is iets wat we nog nooit eerder hebben gezien, zegt FBI-baas James Comey dinsdag tijdens een bijeenkomst over terreur in New York, meldt persbureau Reuters.

Terreurplots

Volgens Comey doet de Amerikaanse FBI op dit moment ‘honderden onderzoeken’ naar IS-gerelateerde terreurplots in alle vijftig staten van Amerika. Volgens Comey weet IS sociale media perfect te hanteren.

Daarmee verschilt de terreurorganisatie significant van ‘moeder’ Al-Qa’ida. Met name Twitter is een effectief en populair middel voor de terroristen om in contact te komen met potentiële nieuwe leden.

Jihadisten gebruiken het medium om boeken te verkopen en films te promoten, aldus de FBI-directeur. ‘Het is een manier om terrorisme te crowdsourcen – om moord en verderf te verkopen’.

Versleutelde data

IS zou daarnaast heel bedreven zijn in het versleutelen van communicatie: volgens de FBI maakt de terreurbeweging veelvuldig gebruik van ‘end-to-end encryption’, waarmee twee personen beveiligd en afgeschermd kunnen communiceren via een derde partij, zoals een internetprovider. Deze manier van communicatie zou vooral worden ingezet bij het coördineren van aanslagen.

De FBI geeft toe dat het gebruik van dit type communicatie het onderzoekers heel moeilijk maakt. Zelfs wanneer zij rechtswege toegang hebben tot mobiele apparatuur van vermoedelijke terroristen, zouden zij vaak op een dood spoor uitkomen doordat veel van de communicatie versleuteld blijkt.

Volgens Comey is de enige oplossing daarvoor meer en betere samenwerking met technische bedrijven, maar dan wel in lijn met privacywetgeving.

Daarnaast willen de Amerikaanse autoriteiten vanaf nu sociale media bij visumaanvragen beter gaan screenen. De vrouwelijke terrorist Tashfeen Malik, die twee weken geleden in San Bernardino in Californië een bloedbad aanrichtte, wist bijvoorbeeld aan een visum te komen terwijl zij jihadistische berichten verspreidde via Facebook.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.