buitenland

FBI onderzoekt schietpartij San Bernardino als terreurdaad

Door Servaas van der Laan - 04 december 2015

De FBI spreekt in het onderzoek naar de dodelijke schietpartij in de Amerikaanse stad San Bernardino nu officieel van een ‘terreurdaad’. Die beslissing neemt de FBI nu duidelijk is dat de schutters beïnvloed waren door de radicale islam.

Dat heeft de FBI vrijdag laten weten, meldt persbureau Reuters.

De vrouw die samen met haar man een bloedbad aanrichtte op een personeelsfeest in de Amerikaanse staat Californië koesterde sympathieën voor de terroristische organisatie Islamitische Staat (IS). Tashfeen Malik zwoer trouw aan de terreurbeweging op Facebook.

Dat melden drie bronnen rond het onderzoek aan nieuwszender CNN. De FBI behandelt de zaak daarom nu als ‘terreurdaad’.

Trouw aan IS

Malik zwoer trouw aan de leider van de terreurbeweging Abu Bakr al-Baghdadi onder een andere naam. Toch weet de FBI zeker dat het om Malik moet gaan. De organisatie wil niet zeggen hoe ze dit kunnen weten.

De familie van het echtpaar zegt geen idee te hebben van de motieven voor hun daad. Via haar advocaat laat de moeder van Syed Rizwan Farook weten dat ze niets af wist van de wapens en explosieven die in het appartement van het echtpaar zijn aangetroffen. Ook wist ze niet dat haar zoon was geradicaliseerd. ‘Het slaat gewoon nergens op dat deze twee net deden alsof ze Bonnie en Clyde waren’ zei de advocaat van de familie tegen de Amerikaanse nieuwszender. Dat Farook geregeld naar de schietschool ging en in 2013 naar Saoedi-Arabië was afgereisd, waren volgens de advocaat geen alarmerende factoren.

Radicaal

Donderdag meldden bronnen rond het onderzoek dat Farook zou zijn geradicaliseerd, maar dat dit niet de enige reden was voor zijn geweldsuitbarsting. Ook onmin op de werkvloer zou een factor kunnen zijn geweest. Farook was gezondheidsinspecteur namens de sociale dienst in Californië. De Amerikaanse president Barack Obama zei donderdag dat de schutters ‘wisselende motieven’ hebben gehad.

Farook woonde woensdag het personeelsfeest bij, maar nadat hij ruzie kreeg met een van zijn collega’s vertrok hij. Even later kwam hij, samen met zijn vrouw, zwaarbewapend terug. Ze lieten hun baby eerder op de dag achter bij de moeder van Farook.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.