buitenland

Frankrijk wil grondwet wijzigen na terroristische aanslagen

Door Thomas Borst - 24 december 2015

Frankrijk wil een aantal grondwetswijzigingen doorvoeren na de terroristische aanslagen in het land dit jaar. Zo kunnen geboren Franse burgers mogelijk hun burgerschap kwijtraken als ze worden veroordeeld voor terrorisme.

Een andere wijziging moet politieagenten meer bevoegdheden geven als er een noodsituatie is afgekondigd in het land. Dat schrijft The Wall Street Journal vrijdag. De Franse president François Hollande zou de wetswijzigingen woensdag hebben voorgesteld. Het Franse parlement zal naar verwachting volgend jaar oordelen over de wetswijzigingen.

Idealen

De Franse grondwet is grotendeels gebaseerd op de idealen vrijheid, gelijkheid en broederschap. Door de toegenomen terreurdreiging van bijvoorbeeld Islamitische Staat (IS) voelt de regering zich genoodzaakt concessies binnen de grondwet te doen.

Volgens de Franse premier Manuel Valls hebben er zo’n duizend Fransen de reis naar Syrië en Irak gemaakt, van hen zijn er zo’n tweehonderdvijftig teruggekeerd naar Frankrijk. Valls denkt dat de wetswijzigingen voor stevige debatten zullen zorgen. ‘Mensen vragen zich af wie we zijn, als Franse bevolking, als natie,’ zei Valls over de situatie in zijn land.

Aanslagen

Op 13 november pleegden terroristen IS verschillende aanslagen in de hoofdstad Parijs. Bij die aanslagen kwamen 130 mensen om het leven. Van de vermoedelijke aanslagplegers is Salah Abdeslam nog steeds op vrije voeten. Franse en Belgische inlichtingendiensten hebben hem nog niet weten op te sporen.

Hollande verklaarde de oorlog aan IS en het Franse antwoord op de terreuraanslagen liet niet lang op zich wachten. Frankrijk voerde twee dagen na ‘Parijs’ direct luchtaanvallen uit op doelen van IS in Raqqa, de stad die bekendstaat als ‘de hoofdstad’ van het zelfverklaarde kalifaat van IS in Syrië en Irak.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.