buitenland

Franse geheime dienst voorkomt aanslag ‘op politiedoelen’

Door Emile Kossen - 22 december 2015

Met de arrestatie van twee mannen uit Orléans zegt de Franse politie een nieuwe aanslag te hebben voorkomen. Ze zouden van plan zijn een terreurdaad uit te voeren op een legerkazerne of politiebureau.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve vertelde dinsdag dat twee mannen het afgelopen weekend zijn gearresteerd op verdenking van het beramen van een terreuraanslag.

De inwoners uit Orléans, 20 en 24 jaar oud, gaven toe geld te hebben verzameld om aan wapens te komen, al waren die nog niet aangeschaft. De 24-jarige man werd al eerder opgepakt voor kleine vergrijpen, de 20-jarige was niet bij de politie bekend.

Syriëganger

Volgens de geheime dienst stonden de mannen in contact met een Franse jihadstrijder die in Syrië zit. Hij wordt ervan verdacht de plannen te hebben gecoördineerd.

De groep had nog geen definitief doelwit uitgekozen, maar ze spraken wel over een aanval op een kazerne van het leger of een politiebureau, zeggen politiebronnen. Het is de tiende keer in twee jaar tijd dat de Franse politie zegt een terreurdaad heeft weten te voorkomen.

Dubbel paspoort

Dinsdag werd ook bekend dat de Franse regering toch afziet van het plan om Franse terroristen met een dubbel paspoort hun Franse nationaliteit af te pakken. Het was een van de verregaande maatregelen die president François Hollande aankondigde na de aanslagen in Parijs.

Binnen zijn Socialistische Partij bestond veel weerstand tegen het plan. Van de rechtse partij Les Républicains kwam al snel kritiek op de beslissing van de president: zij vinden dat Hollande te zwak optreedt tegen terreur.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.