buitenland

‘Franse leraar verzon aanval door IS-sympathisant’

Door Emile Kossen - 14 december 2015

De basisschoolleraar die zei maandagochtend te zijn neergestoken door een sympathisant van Islamitische Staat (IS), heeft het hele verhaal verzonnen.

Dat zegt de Franse politie. De 45-jarige leraar op een basisschool in Aubervilliers, een gemeente ten noorden van Parijs, zei dat hij om kwart over zeven zijn les aan het voorbereiden was toen een man binnenkwam met een mes. De dader zou hebben geroepen te handelen uit naam van IS.

Verzonnen

De politie zette een grootschalige anti-terreuractie op om de dader te vinden. Op bewakingsbeelden was niets verdachts te zien. Toen de leraar werd opgenomen in een ziekenhuis in Parijs zagen dokters bovendien dat hij enkel oppervlakkige wonden had opgelopen.

Bij ondervragingen van de politie gaf de man toe het hele verhaal te hebben verzonnen. Hij vertelde dat hij zichzelf had verminkt.

In de school zouden een hobbymes en een schaar gevonden zijn. Dat zijn mogelijk de attributen waarmee de man zichzelf heeft gepijnigd. De politie zegt dat het ‘niet de eerste keer is’, dat iemand een aanval verzint. Er wordt nu onderzocht waarom de man het verhaal uit zijn duim zoog.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.