buitenland

Franse noodwet biedt kansen om jihadbroeinesten te ontmantelen

Door Servaas van der Laan - 15 december 2015

De Franse autoriteiten maken dankbaar gebruik van de noodsituatie die is uitgeroepen na de aanslagen in Parijs. Door een beroep te doen op de nationale veiligheid worden jihadbroeinesten in rap tempo ontmanteld.

De Franse antiterreurpolitie heeft de maand na de aanslagen in Parijs niet stilgezeten. Onder de noodwet hebben de Franse autoriteiten geen gerechtelijk bevel nodig voor een huiszoeking wanneer de nationale veiligheid op het spel staat. De Franse politie maakt dankbaar gebruik van de wet om nu alle mogelijke jihadbroeinesten eens goed door te lichten.

Arrestaties

In totaal werden de afgelopen dagen 2.235 huiszoekingen verricht, 232 personen werden gearresteerd, 22 kregen een uitreisverbod en 9 huisarrest. Bij de doorzoekingen werden 334 wapens geconfisqueerd.

Het ging in de meeste gevallen om oorlogswapens. ‘We hebben in 15 dagen meer oorlogswapens in beslag genomen dan normaal gesproken in een heel jaar,’ zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve.

Moskeeën

De Fransen gebruiken de noodwet vooral om een kijkje te nemen bij salafistische moskeeën. Die moeite blijkt niet voor niets. Tot nu toe werden drie moskeeën gesloten en staan er nog ongeveer 160 op de lijst voor sluiting.

In de laatste moskee werden munitie voor kalasjnikovs en propagandavideo’s van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) gevonden. Bij bestuurders van de moskee werden jihadistische documenten en een revolver aangetroffen.

Daarnaast beschikten de moskeebestuurders over geluidsopnamen van liederen waarin martelaren van de terreurbeweging Jahbat al-Nusra werden bezongen. Een bijvangst van de doorzoekingen was een illegale koranschool met jihadistische lesmaterialen.

Twee maanden

De Franse noodwet is ook de komende twee maanden van kracht, waardoor de politie nog tijd heeft om de overige broeinesten te ontmantelen. Op de lijst staan nog zo’n honderd tot honderdzestig verdachte moskeeën, zegt Hassan El Alaoui die verantwoordelijk is voor het aanwijzen van imams in Frankrijk.

Volgens El Alaoui wordt in deze moskeeën illegaal haat gepredikt. ‘Het gaat hier om taal die zelfs in islamitische landen niet zou worden getolereerd,’ zegt El Alaoui, ‘laat staan in een seculier land als Frankrijk.’

De Franse jacht op illegale moskeeën veroorzaakt ook kritiek binnen de moslimgemeenschap en mensenrechtenorganisaties. ‘Het is lastig om van buitenaf te beoordelen in hoeverre de politie nu achter acute dreigingen aangaat,’ zegt John Dalhuisen van Amnesty International. ‘Maar je hoeft geen wiskundig wonder te zijn om te snappen dat veel politieacties preventief en speculatief zijn.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.