buitenland

Franse rechter: Marine Le Pen niet schuldig aan haatzaaien

Door Emile Kossen - 15 december 2015

Marine Le Pen, leider van het Franse Front National, wordt niet vervolgd voor uitspraken over hoe moslims Frankrijk zouden bezetten. Een Franse rechter heeft haar dinsdag vrijgesproken.

In 2010 maakte Le Pen een controversiële vergelijking tussen moslims die bidden op straat en de bezetting van de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog.

‘Eerst waren er hoofddoekjes, toen kwamen er steeds meer boerka’s en daarna begon het bidden op straat. Sorry, maar moslimpredikers maken zich duidelijk schuldig aan bezetting,’ zei Le Pen vijf jaar geleden in een speech. ‘Er zijn geen tanks, er zijn geen soldaten, maar toch is het een vorm van bezetting.’

Vrijheid van meningsuiting

Nadat antiracismegroepen haar voor de rechter sleepten verdedigde Marine Le Pen zich door te zeggen dat ze enkel gebruik maakte van de vrijheid van meningsuiting. Ook de openbaar aanklager eiste in oktober vrijspraak voor Le Pen.

De uitspraken waren volgens het Franse OM weliswaar ‘schokkend’, maar niet bedoeld om alle moslims te beledigen. De rechter ging daar dinsdag in mee. Overigens besloot de gemeente Parijs een jaar na de uitspraken van Le Pen om bidden op straat te verbieden.

Verkiezingsoverwinning

De rechterlijke uitspraak komt daags na de regionale verkiezingen in Frankrijk, waarbij Front National een recordaantal stemmen verzamelde. Toch werd geen enkele regio gewonnen door de partij van Le Pen.

Dat kwam doordat de socialistische partij zich in een aantal regio’s terugtrok en kiezers opriep op de Republikeinse partij van oud-premier Nicolas Sarkozy te stemmen. In 2017 wil Le Pen zich gaan mengen in de presidentsverkiezingen in het land.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.