buitenland

Franse terreurverdachte die baas onthoofdde pleegt zelfmoord

Door Thomas Borst - 23 december 2015

De Franse terreurverdachte Yassin Salhi, die zijn baas onthoofdde en een aanslag uitvoerde op een gasfabriek, heeft zelfmoord gepleegd in een gevangenis ten zuiden van Parijs. Hij zou zichzelf hebben opgehangen nadat hij zijn beddengoed aan de spijlen van zijn cel had geknoopt.

Sinds juni was hij gevangen gezet in een isoleercel. Dat schrijft de Franse krant Le Monde woensdag. De 35-jarige Salhi zat vast omdat hij ervan werd verdacht zijn baas te hebben omgebracht. Bij het lijk had de terreurverdachte een vlag achtergelaten die op de vlag van Islamitische Staat (IS) leek. Het hoofd van zijn baas had hij aan een hek gehangen. Op het hoofd en lichaam waren Arabische teksten geklad.

Foto

Vlak na de moord maakte hij een foto van zichzelf met het slachtoffer op de achtergrond. De foto stuurde hij door naar een Canadees telefoonnummer. De ontvanger van de foto was vermoedelijk een Syriëganger. Salhi pleegde diezelfde dag een aanslag op een chemiebedrijf vlakbij Lyon. Met zijn auto reed hij in op gasflessen.

Hij werd ervan verdacht een terroristische achtergrond te hebben. Van 2006 tot 2008 en van 2011 tot 2014 werd hij nauwlettend in de gaten gehouden door inlichtingendiensten, omdat hij bekend stond als een geradicaliseerde moslim.

Salhi zelf heeft altijd gezegd dat er geen religieuze motieven meespeelden bij zijn misdaden. Hij zou uit wrok naar zijn werkgever hebben gehandeld. Salhi woonde met zijn vrouw en drie kinderen van zes tot negen jaar in Saint-Priest, een voorstad van Lyon.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.