buitenland

Front National grootste partij van Frankrijk

Door Thomas Borst - 07 december 2015

Het eurokritische Front National (FN) van partijleider Marine Le Pen is de grootste partij van Frankrijk. Volgens de eerste ramingen behaalde FN tussen de 28 en 30 procent van de stemmen bij de regionale verkiezingen in het land.

Naar schatting hebben ruim 6 miljoen Fransen hun stem uitgebracht op de nationalistische partij. FN is vooral populair in gebieden waar veel werkloosheid heerst, zoals Lille, Calais en Marseille.

Le Pen noemde de uitslag ‘een geweldig resultaat’. ‘Wij zijn geroepen de nationale eenheid te bereiken die het land nodig heeft,’ zei 47-jarige leider van de nationalistische partij in een reactie op de resultaten.

Na de tweede stemronde van komende zondag wordt duidelijk of de partij van Le Pen leiding gaat geven aan de dertien regio’s. Alle partijen die de kiesdrempel van 10 procent hebben gehaald, kunnen zich weer kandidaat stellen.

Sarkozy

FN heeft bij de eerste stemronde van de regionale verkiezingen een flinke voorsprong op de coalitie rond voormalig president Nicolas Sarkozy (27 procent) en de regerende Socialistische Partij van François Hollande (23 procent). Sarkozy sluit een coalitie met socialisten uit in de tweede ronde van de regionale verkiezingen.

Hollande zei zondag dat zijn partij zich in twee Franse regio’s zal terugtrekken in de tweede ronde van de regionale verkiezingen. Hij hoopt dat de Fransen in die regio’s hun stem zullen geven aan Sarkozy om ‘een dam op te werpen’ tegen extreem-rechts.

Sarkozy heeft weinig vertrouwen in collega Le Pen. ‘Front National zal de toestand in Frankrijk alleen maar verergeren,’ zei hij. Volgens Sarkozy is FN de enige partij die de ‘vergeten gebieden van de republiek aanspreekt’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.