buitenland

‘Frontex moet zelf kunnen ingrijpen om EU-grenzen te bewaken’

Door Emile Kossen - 06 december 2015

Duitsland en Frankrijk willen dat EU-grensagentschap Frontex meer bevoegdheden krijgt om de buitengrenzen van de Unie te bewaken. Frontex moet kunnen ingrijpen in alle EU-landen, ook als dat tegen de wil van individuele EU-lidstaten is.

Dat schrijven de Duitse en Franse ministers van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière en Bernard Cazeneuve in een brief aan de Europese Commissie waarover de Duitse krant Frankfurter Allgemeine zondag bericht. De commissie moet het voorstel verder gaan uitwerken.

Hulp vragen

Frontex assisteert EU-landen bij het bewaken van de Europese buitengrenzen en bij het registreren van asielzoekers. De ongekende asielstroom stelt veel landen voor grote problemen, maar voor Frontex grensbewakers kan sturen, moeten lidstaten zelf om hulp vragen.

In het Duits-Franse voorstel staat dat het EU-agentschap in noodgevallen eigenhandig moet kunnen besluiten om grensbewakers te sturen. ‘Als we de Schengenzone willen behouden, moet de bescherming van de buitengrenzen snel worden ontwikkeld,’ schrijven de ministers. Het is onduidelijk hoe andere EU-lidstaten denken over dit idee, waarbij ze een deel van hun soevereiniteit uit handen geven.

Griekenland

Het plan lijkt vooral een gevolg van de tegenstribbelende houding van de Grieken. Na weken van politieke druk vroeg premier Alexis Tsipras deze week om assistentie van Frontex. De EU had gedreigd Griekenland voor twee jaar uit de Schengenzone te zetten als de Grieken niet meer zouden doen om de eigen grenzen te bewaken.

Zowel over water als over land is het is momenteel erg makkelijk voor migranten om Griekenland in en uit te reizen, tot frustratie van onder meer premier Mark Rutte (VVD). De premier noemde de Griekse grenzen ‘compleet poreus.’ Vierhonderd Frontex-grensbewakers worden nu gestuurd naar de Grieks-Macedonische grens, om migranten te controleren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.