buitenland

Gebroeders Abdeslam waren al bekend bij Interpol en Europol

Door Elif Isitman - 05 december 2015

De broers Brahim en Salah Abdeslam waren al voor de terreuraanslagen in Parijs op 13 november bekend bij de internationale opsporingsdiensten Interpol en Europol. De Belgische autoriteiten overhandigden op 29 oktober gegevens van 837 mensen aan de politieorganisaties.

De gegevens waren van mensen die als mogelijke jihadisten waren geïdentificeerd, melden Belgische media zaterdag. Het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon bevestigt het bericht.

Schengen

Onder de gegevens op de zogenoemde FTF-lijst (Foreign Terrorist Fighters) waren ook die van Brahim en Salah Abdeslam. De gegevens stonden ook in het Schengen-informatiesysteem, een register met opsporingsinformatie van alle Schengenlanden.

Brahim Abdeslam was een van de aanslagplegers in Parijs. Hij kwam om doordat hij zijn bomgordel liet ontploffen. Zijn broer Salah is sinds de aanslagen op de vlucht.

Lijst

Salah Abdeslam zou de auto hebben bestuurd waarin de terroristen zaten die een bloedbad aanrichtten in concertzaal Bataclan en zou mee hebben gewerkt aan het ontwerp en de uitvoering van de aanslagen.

Salah werd de dag na de aanslagen in Cambrai aan de Belgische grens nog gecontroleerd door de Franse politie, maar kon doorreizen omdat hij daar niet op een lijst stond. Sindsdien ontbreekt van hem nog ieder spoor.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.