buitenland

Gedeeld kerstgevoel? Nieuwe wapenstilstand in Oost-Oekraïne

Door Emile Kossen - 22 december 2015

De Oekraïense regering en pro-Russische rebellen hebben een ‘nieuwjaar-wapenstilstand’ aangekondigd. Het is een nieuwe poging een einde te maken aan de gevechten in Oost-Oekraïne.

De twee partijen zijn bij een overleg in Minsk overeen gekomen dat het bestand dinsdag op middernacht ingaat. Dat schrijft Darka Olifer, een adviseur van de Oekraïense president Petro Porosjenko, op haar Facebook pagina.

Het Oekraïense leger en de pro-Russische rebellen zullen geen militaire manoeuvres uitvoeren, en tanks en soldaten zullen van de grenzen tussen regeringsgebieden en het territorium van de separatisten vandaan blijven.

Feestdagen

In eerste instantie geldt de wapenstilstand voor de feestdagen, maar de hoop is dat ook daarna de twee kampen de wapens neerleggen. ‘Dit initiatief is juist nu nodig, zodat burgers in Oost-Oekraïne kerst en nieuwjaar in vrede kunnen vieren,’ aldus Olifer.

Een woordvoerder van rebellen uit de provincie Lugansk bevestigt het staakt-het-vuren. Hij zegt tegen persbureau AFP dat een nieuw bestand vooral nodig was omdat ‘Kiev zich niet aan het vorige akkoord hield.’

Nieuwe poging

Het is namelijk niet de eerste keer dat een staakt-het-vuren is aangekondigd in het conflictgebied. Steeds weer laaiden de gevechten op, al werd er na een deal op 1 september dit jaar duidelijk minder gevochten. Afgelopen week kwamen de twee kampen toch weer veelvuldig met elkaar in aanraking.

De oorlog in Oost-Oekraïne, waarbij pro-Russische separatisten zich willen losmaken van de Oekraïense regering, startte in april 2014 en heeft volgens de VN al aan meer dan 9.000 mensen het leven gekost.

De Oekraïense regering beschuldigt Rusland ervan militairen te hebben gestuurd naar Oost-Oekraïne, maar de Russische president Vladimir Poetin ontkende dat lange tijd. Afgelopen week wilde Poetin wel kwijt dat er ‘Russen in Oekraïne werken om verschillende problemen op te lossen, onder meer in de militaire sfeer.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.