buitenland

Geen oudejaarsfeesten in Brussel door terreurdreiging

Door Servaas van der Laan - 30 december 2015

De gemeente Brussel heeft alle georganiseerde feestelijkheden rond de jaarwisseling in het centrum van de stad afgelast. Door de terreurdreiging vindt de gemeente het niet verantwoord om de feesten door te laten gaan.

Dat heeft de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur woensdag besloten.

Spoedberaad

De burgemeester nam het besluit na overleg met de Belgische politie- en inlichtingendiensten. Dat spoedberaad werd gehouden nadat dinsdag de terreurdreiging in de regio Brussel was opgetrokken van 2 naar 3.

Dinsdag werd bekendgemaakt dat er een concrete terreurdreiging was voor oudejaarsavond in de Belgische hoofdstad. Het federaal parket had aanwijzingen dat er plannen waren om in Brussel op diverse plekken aanslagen te plegen tijdens oudejaarsfeesten. Met de arrestatie van twee verdachten lijkt een terreuraanval op de valreep te zijn afgewend.

Motorclub

De opgepakte verdachten Saïd Saouti (30) en Mohamed K. (27) zouden beiden lid zijn van de motorclub ‘Kamikaze Riders’. De leden van deze motorclub willen zowel gevaarlijke stunts uitvoeren met motoren op de snelwegen rond Brussel als jonge moslims rekruteren voor de jihad. De motorclub zou banden hebben gehad met de radicaalislamitische organisatie Sharia4Belgium. Tijdens de huiszoekingen zijn onder meer militaire trainingskledij en propagandamateriaal van de terreurorganisatie IS gevonden, maar geen explosieven of wapens.

Behalve de oudejaarsfeesten zouden ook politiebureaus in Brussel mogelijk doelwit zijn van terreur. Naast strengere bewaking gelden er ook andere openingstijden. Ook woensdag waren huiszoekingen in België.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.