buitenland

Getrouwd stel richtte bloedbad aan op personeelsfeest Californië

Door Emile Kossen - 03 december 2015

De schietpartij in het Amerikaanse San Bernardino, waarbij veertien mensen om het leven kwamen, werd uitgevoerd door een stel dat onlangs getrouwd zou zijn. Na een grootschalige politieachtervolging werden Syed Farook (28) en Tashfeen Malik (27) doodgeschoten.

Een personeelsfeest in het Inland Regional Center, een gebouw van de Amerikaanse sociale dienst, werd woensdagochtend lokale tijd gruwelijk verstoord. Twee gemaskerde personen kwamen het gebouw in San Bernardino, een stad in de staat Californië, binnen met wapens en begonnen te schieten. Zeker veertien mensen kwamen om het leven. De politie houdt rekening met nog eens zeventien gewonden.

‘Ze waren goed voorbereid, en leken een duidelijke missie te hebben,’ zei politiechef Jarrod Burguan. In het gebouw worden normaliter gehandicapten geholpen, maar zij waren niet het doelwit van de actie.

De daders wisten eerst te ontsnappen, maar vier uur later spoorde de politie ze op. Er ontstond een vuurgevecht tussen de verdachten en het arrestatieteam, waarbij een man en een vrouw werden doodgeschoten.

Moslim

Volgens Amerikaanse media is de man geïdentificeerd als Syed Farook, een 28-jarige Amerikaans staatsburger met Pakistaanse ouders. Hij werkte al jaren bij de sociale dienst, waarvoor hij gezondheidsinspecties in onder meer restaurants uitvoerde.

Collega’s zeggen tegen de Los Angeles Times dat Farook ‘een toegewijde moslim’ was, en dat hij onlangs naar Saudi-Arabië reisde. Daar ontmoette hij Tashfeen Malik (27). Ze zouden recentelijk zijn getrouwd en leken samen the American Dream te beleven, aldus een collega.

Farook woonde woensdag het personeelsfeest bij, maar nadat hij ruzie kreeg met een van zijn collega’s vertrok hij. Even later kwam hij, samen met zijn vrouw, zwaarbewapend terug. Ze lieten hun baby eerder op de dag achter bij de moeder van Farook.

Explosieven

Toch zijn er aanwijzingen dat de schietpartij niet zomaar een spontane actie was. Zo droegen de twee daders een militaire outfit en werden explosieven gevonden in zowel de auto Farook als bij het centrum voor gehandicapten. Het zou gaan om zelfgemaakte ‘pijpbommen’. De politie wist de explosieven onschadelijk te maken.

De FBI doet onderzoek naar de exacte motieven van de daders en sluit een terreurdaad niet uit. De schietpartij in Californië is de dodelijkste schietpartij in Amerika sinds het bloedbad dat in 2012 werd aangericht op de Sandy Hook basisschool.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.