buitenland

Griekenland voor de rechter om falende registratie migranten

Door Elif Isitman - 10 december 2015

De Europese Commissie is een procedure gestart tegen Griekenland, Italië en Kroatië. De landen worden gedaagd omdat ze binnenkomende migranten niet goed registreren.

De Europese Commissie stuurde donderdag een brief naar de landen om ze op de hoogte te brengen van de procedure, schrijft de Griekse krant Kathimerini op basis van een brief van de Europese Commissie.

Helft

In Griekenland, Italië en Kroatië kwamen de afgelopen maanden tienduizenden migranten binnen, maar werd slechts minder dan de helft van dat aantal geregistreerd. Griekenland registreerde ongeveer 121.000 van de bijna 500.000 mensen die tussen juli en november binnenkwamen, iets meer dan een vijfde. Veel te weinig, vindt de Europese Commissie.

Bij de grensovergang bij het Griekse dorp Idomeni nabij de Macedonische grens vormden zich de afgelopen tijd ophopingen van migranten, voornamelijk Marokkanen, Pakistanen en Algerijnen. Dit liep af en toe uit de hand: groepen migranten eisten doorgang om hun reis naar west-Europa te kunnen vervolgen. Macedonië weigerde de migranten door te laten en besloot daarop een grenshek te gaan bouwen.

Vasthouden

Woensdag haalde de Griekse politie zo’n 2.300 gestrande migranten bij de Grieks-Macedonische grens weg, om ze vervolgens naar de hoofdstad Athene te vervoeren. De migranten werden in bussen naar Athene gereden en ondergebracht in een grote sporthal. Ze hebben volgens de Griekse politie dertig dagen de tijd om Griekenland te verlaten, maar worden niet vastgehouden.

De EU waarschuwde de drie Mediterrane landen twee maanden geleden al en drong aan op strakkere maatregelen, maar meldt donderdag dat deze niet werden genomen.

Bij Griekenland drong het Europese grensbewakingsagentschap Frontex er al langere tijd op aan hulp aan te nemen bij de bewaking van de buitengrenzen. Dat lukte vorige week: Frontex stuurt ongeveer 400 officieren om Griekenland te helpen bij het registreren van migranten en het afnemen van hun vingerafdrukken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.