buitenland

Hoe kon Salah Abdeslam na Parijs ontkomen? ‘Pech gehad’

Door Tom Reijner - 16 december 2015

Hij is na de aanslagen in Parijs op 13 november de meest gezochte terrorist van Europa: Maar Salah Abdeslam, die betrokken is bij de terreur, is nog altijd niet opgespoord.

Hoe kon het toch dat de 26-jarige terrorist na de aanslagen in de Franse hoofdstad kon terugkeren naar België, door Franse politieagenten werd gecontroleerd aan de grens, maar niet werd opgepakt?

Het heeft er alle schijn van dat Abdeslam ‘net op tijd’ de grens is overgegaan, en zo aan de autoriteiten is ontsnapt, zegt de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon in het VTM-tv-programma Faroek.

Hectiek

‘We hebben pech gehad. De Fransen zeggen ook: een kwartiertje later en we hadden hem gepakt.’ Jambon wijt het aan ‘de hectiek van het moment’. De nog altijd voortvluchtige Abdeslam ‘stond op een lijst van verdachte personen’, zegt een andere minister, Koen Geens (Justitie). Maar erg hoog op deze lijst stond hij niet. ‘Als ik het goed heb in categorie vijf, dat is de lichtste categorie,’ zegt Geens.

Abdeslam toonde zijn eigen identiteitskaart bij de Frans-Belgische grens. ‘Dat duidt er wellicht op dat hij er niet aan had gedacht met valse papieren terug te komen. En misschien dat hij er wel helemaal niet aan had gedacht om nog terug te komen,’ aldus de minister.

Bomgordel

De bomgordel die een paar weken geleden werd aangetroffen in een vuilnisbak in de Parijse voorstad Montrouge, is van Abdeslam, meldde CNN dinsdag. Het zweet komt overeen met zijn DNA, concludeert de politie.

Er zijn vermoedens dat de ontsnapte terrorist op het laatste moment heeft besloten zichzelf niet op te blazen, en de niet gebruikte bomgordel in de prullenbak heeft gedeponeerd. Bij de aanslagen in Parijs, onder meer op muziektheater Bataclan, cafés en restaurant en Stade de France kwamen 130 mensen om het leven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.