buitenland

Iraakse leger hijst vlag in Ramadi: ‘Stad bevrijd van IS’

Door Elif Isitman - 28 december 2015

Het Iraakse leger heeft de vlag boven Ramadi gehesen. Na een aantal dagen van hevige gevechten is het de troepen gelukt om terreurbeweging Islamitische Staat (IS) grotendeels uit de strategische stad te verdrijven.

‘Ja, de stad Ramadi is bevrijd. Onze antiterreurtroepen hebben de Iraakse vlag gehesen boven het regeringscomplex in Anbar,’ zei een woordvoerder van het Iraakse leger, meldt persbureau Reuters.

Kritiek

Het is de eerste grote overwinning van het Iraakse leger op IS. De soennitische stad Ramadi, hoofdstad van de provincie Anbar, werd afgelopen voorjaar ingenomen door IS. Het was een enorme nederlaag voor het Iraakse leger, dat vooral van de Amerikanen veel kritiek ontving over het optreden in de stad.

Iraakse troepen begonnen vorige week met het offensief om de stad te heroveren. Zondag wisten ze het voormalige regeringsgebouw te omsingelen en uiteindelijk in te nemen. Toen ze het voormalige gebouw van het ministerie van Gezondheid binnenvielen, waren de IS-terroristen al op de vlucht geslagen.

Mosul

De legerwoordvoerder benadrukt dat de veiligheidsdiensten de stad nog wel moeten uitkammen om te voorkomen dat zich ergens nog terroristen ophopen. Vermoedelijk zitten de meeste IS-leden nog in het noordoosten van de stad. Gevreesd wordt dat er nog scherpschutters en boobytraps actief zijn in de stad.

Als de bevrijding van Ramadi officieel bevestigd is, is het volgende doel van het leger om de miljoenenstad Mosul te heroveren op IS. Mosul werd in de zomer van 2014 ingenomen door IS, en is het grootste gebied dat in handen is van de terroristen. De Iraakse troepen zouden bij een offensief in Mosul, naar alle waarschijnlijkheid weer gesteund worden met Amerikaanse luchtaanvallen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.