buitenland

Iraakse leger vraagt Koerden om hulp bij herovering Mosul

Door Elif Isitman - 29 december 2015

Het Iraakse regeringsleger zint op de herovering van de stad Mosul, die nu nog gedomineerd wordt door terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Irak heeft daarbij wel hulp nodig van Koerdische troepen.

Dat zegt een Iraakse minister dinsdag tegen persbureau Reuters.

Peshmerga

Nadat het Iraakse leger maandag de strategische stad Ramadi wist te heroveren, is de miljoenenstad Mosul het volgende doelwit. Het is het grootste IS-bolwerk in het gehele ‘kalifaat’. Ramadi was de eerste grote overwinning voor het Iraakse leger, al valt nog te betwijfelen of de terroristen van IS wel echt allemaal uit de stad verdreven zijn.

De Iraakse minister van Financiën Hoshiyar Zebari zegt dat de herovering van Mosul zou inhouden dat het ‘kalifaat’ in Irak feitelijk niet meer bestaat. Zebari, zelf een Koerd, zegt de hulp van peshmerga-soldaten te willen om de stad terug in handen te krijgen. De peshmerga komen uit de autonome Koerdische regio in Irak.

Geduld

De Koerden hebben posities ten oosten, noorden en westen van Mosul, terwijl het Iraakse regeringsleger, gesteund door sjiitische milities, posities hebben in Baji, ten zuiden van de stad. ‘Het bevrijden van Mosul wordt geen makkelijke exercitie, maar het is te doen,’ aldus Zebari. Aangezien het om een groot gebied gaat, zou de Iraakse minister ook de hulp van verschillende soennitische en sjiitische milities willen inroepen.

Kolonel Steve Warren, woordvoerder van het Amerikaanse leger, verklaart dat er een wezenlijk verschil is tussen Mosul en Ramadi. ‘Het is een hele grote stad. Daarvoor hebben we meer training en meer uitrusting nodig. We zullen geduld moeten hebben’. De Amerikanen steunen het Iraakse leger onder meer door luchtaanvallen en training van militairen.

Maandag verklaarde de Iraakse premier Haider al-Abadi dat IS in 2016 verslagen zal worden. ‘We zullen Mosul bevrijden en dat wordt de genadeklap voor IS,’ zei hij tijdens een overwinningsspeech in Ramadi. ‘Het was in Mosul dat IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi zijn kalifaat uitriep. Het is letterlijk hun hoofdstad’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.