buitenland

Iraakse troepen verdrijven IS langzaam uit Ramadi

Door Servaas van der Laan - 27 december 2015

Beetje bij beetje slaagt het Iraakse leger erin de strategische plaats Ramadi te heroveren op de terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Zaterdag werd een voormalig regeringscomplex omsingeld.

Dat melden bronnen in Ramadi, een soennitische stad op zo’n 90 kilometer van Bagdad, aan de Britse nieuwszender BBC.

Geen weerstand

De Iraakse militairen namen één van de gebouwen van het regeringscomplex zonder weerstand in. Toen de militairen het gebouw, een voormalig gebouw van het ministerie van Gezondheid, binnengingen, waren de IS-terroristen al gevlucht.

De Iraakse troepen hebben hun zinnen nu gezet op de rest van het regeringscomplex. De verovering verloopt traag, omdat IS veel boobytraps heeft achtergelaten en omdat er nog scherpschutters en zelfmoordterroristen actief zijn. Het Iraakse leger gaat ervan uit dat de IS-militanten naar het noordoosten van de stad zijn gevlucht.

Blamage

Ramadi, hoofdstad van de provincie Anbar werd afgelopen voorjaar ingenomen door IS. Dit betekende enorm gezichtverlies voor het Iraakse leger.

In november werd begonnen met het terugveroveren van de strategische plaats. Maar het proces verloopt traag, omdat Irak exclusief de eigen troepen wil gebruiken, en geen rebellenmilities wil inzetten. ‘In de komende dagen zullen we het goede nieuws aankondigen dat we Ramadi hebben bevrijd,’ zei de Iraakse generaal Othman al-Ghanemi afgelopen woensdag. Het Iraakse leger heeft de afgelopen maanden vaak terreinwinst op IS geclaimd in het gebied, maar is er tot dusver niet in geslaagd om de gehele stad te heroveren. Als dat nu wel lukt, is het de tweede grote overwinning.

Nederlands tintje

De verovering van Ramadi heeft ook een Nederlands tintje. De special forces die bij de aanval betrokken zijn, werden door Nederlandse Commando’s en Mariniers opgeleid op een geheime locatie niet ver van Bagdad. De Nederlanders leiden vooral Iraakse sluipschutters op.

IS verdedigt Ramadi met de tactieken van Hamas in de Gazastrook. Zij graven tunnels om zich in de stedelijke omgeving snel te kunnen verplaatsen. ‘We zouden de zaak onder water moeten kunnen zetten,’ zei een officier van het Korps Commando Troepen uit Roosendaal tegen Eric Vrijsen van Elsevier toen die de Nederlandse militairen in Bagdad onlangs bezocht.

De Nederlandse militairen zeiden tegen Vrijsen dat zij het liefst met de Iraakse collega’s mee zouden gaan naar het front. Maar dit mag niet, omdat de Nederlandse regering geen boots on the ground wil hebben in het gebied.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.