buitenland

Irak kraait victorie over Ramadi, maar is de stad wel ‘IS-vrij’?

Door Tom Reijner - 29 december 2015

Maandag was er een opgetogen geluid te horen uit Iraakse gelederen: de strategisch gelegen stad Ramadi – voorheen bolwerk van Islamitische Staat – zou ‘IS-vrij’ zijn. Maar wat klopt er van die claim?

In elk geval is duidelijk dat het Iraakse leger wel degelijk een doorbraak heeft geforceerd, nu een groot overheidscomplex weer in handen is van Bagdad.

Luchtsteun

Dat gebeurde met luchtsteun van de door Amerika geleide anti-IS-coalitie. Goed nieuws voor premier Haider al-Abadi, en iedereen die IS bestrijdt. De radicaalislamitische groep van leider Abu Bakr al-Baghdadi lijkt langzaam maar zeker echt terrein te moeten prijsgeven.

Al-Abadi heeft er alle vertrouwen in dat 2016 hét jaar wordt waarin IS definitief wordt verslagen. De inname van Ramadi – op zo’n 90 kilometer ten westen van de hoofdstad Bagdad – is een cruciale eerste stap. De vermeende herovering wordt ‘een van de belangrijkste overwinningen op IS’ genoemd. Legerwoordvoerder Yahya Rasool sprak op tv van een ‘volledige bevrijding’.

Complex

Maar hij werd tegengesproken door generaal Ismail al-Mahlawi, die de leiding heeft over de militaire operaties in Anbar – de provincie waar Ramadi in ligt. Hij benadrukte dat de Iraakse strijdkrachten alleen bezit hebben genomen van het complex, en dat delen van de stad nog altijd onder controle staan van IS, schrijft TIME.

Het zou gaan om minstens 30 procent van de stad, een aanzienlijk deel dus. Daarbij komt nog dat de regeringstroepen in de districten waaruit de terroristen zijn vertrokken of verdreven, hun gezag er nog niet helemaal hebben hersteld. Her en der zijn nog verzetshaarden, aldus Al-Mahlawi. ‘We kunnen niet zeggen dat Ramadi helemaal is bevrijd.’ Ook analisten zeggen dat de strijd nog lang niet over is. De terreurbeweging kan nog terugkomen: er moet niet worden vergeten dat IS Fallujah – en andere gebieden in Anbar – controleert, zegt bijvoorbeeld Sim Tack tegen CNBC.

De Amerikanen, die veel tijd, geld en energie hebben gestoken in de opbouw van het zwakke Iraakse leger, reageren hoe dan ook verheugd op de laatste ontwikkelingen.

Barbaren

Hun bombardementen sorteren effect. De strijd om Ramadi laat zien waar lokale, gemotiveerde troepen – met behulp van luchtsteun – toe in staat zijn, zei bijvoorbeeld de Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter.

Volgens hem zijn we hard op weg ‘deze barbaarse groep’ te verslaan. IS-leider al-Baghadi, die zich zelden tot nooit laat zien in het openbaar, sprak in een zeldzame audiotape dat zijn zelfverklaarde kalifaat niet wordt bedreigd.

Sterker, zei hij, we zullen binnenkort ook aanwezig zijn in de Palestijnse gebieden. ‘Joden,’ dit wordt jullie graf,’ sprak hij dreigend richting Israël.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.