buitenland

Irak vraagt NAVO om op te treden tegen ‘eigen’ Turkije

Door Tom Reijner - 08 december 2015

Irak heeft de NAVO gevraagd ‘haar autoriteit’ te doen gelden tegenover Turkije, dat lid is van het transatlantisch bondgenootschap. Ankara moet de gestationeerde troepen per direct terugtrekken uit het noorden van Irak.

Dat zegt de Iraakse premier Haider al-Abadi op zijn website, na telefonisch overleg met secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg. Bagdad heeft Turkije een ultimatum gesteld dat inmiddels is verlopen.

Wens

Turkije liet vrijdag weten dat het honderden militairen naar de regio Mosul heeft gestuurd die de Koerdische peshmerga-militie trainen. Mosul is nog altijd in handen van terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

Maar Ankara verklaarde dinsdag dat het afgelopen weekeinde al was gestopt met het sturen van troepen naar de omgeving rond Mosul vanwege de reactie van de Iraakse autoriteiten. Maar de militairen die er al zijn, worden niet teruggetrokken, zei het Turkse ministerie voor Buitenlandse Zaken, ook al is dat de wens van Irak.

Soevereiniteit

Volgens Turkije was het Iraakse ministerie van Defensie op de hoogte dat het trainers zou sturen om te helpen bij de strijd tegen IS. Irak is ‘onze vriend en broeder’ zeggen de Turken: de soevereiniteit van Irak zal niet worden geschonden, klinkt het.

Dat is allang gebeurd, zei de Iraakse minister van Defensie Khaled al-Obeidi.

Hij noemde de troepenmacht veel te groot, om alleen maar te komen trainen. Het land dreigde naar de VN-Veiligheidsraad te stappen als Turkije binnen 48 uur zijn troepen niet terugroept.

Intussen heeft ook Rusland, dat nu al twee weken in de clinch ligt met Turkije vanwege het neerhalen van de Russische jet SU-24, zich bemoeid met de kwestie. Volgens de Russen is de militaire aanwezigheid van Turkije in Irak ‘illegaal‘.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.