buitenland

Irak vroeg zélf om Turkse troepen, zegt president Erdogan

Door Tom Reijner - 10 december 2015

De twee buurlanden ruziën over de Turkse militaire aanwezigheid in het noorden van Irak. De Iraakse premier Haider al-Abadi wil dat de soldaten per direct worden teruggehaald, maar volgens Turkije heeft hij boter op zijn hoofd.

Die Turkse troepen waar Al-Abadi het over heeft, zijn er al sinds 2014, zegt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan in een interview met Al-Jazeera.

Stilte

Dat gebeurde over verzoek van de Iraakse premier. ‘Ik vraag me af waarom hij er sinds vorig jaar niets over heeft gezegd,’ aldus de president tegen de Arabische nieuwszender. Verbreekt hij nu de stilte omdat er de laatste tijd ontwikkelingen zijn in de regio, vraagt Erdogan zich af.

Volgens de Turken zijn de zwaarbewapende militairen gestationeerd in een kamp bij Mosul om de Iraakse troepen te trainen in hun strijd tegen Islamitische Staat (IS). Maar Bagdad noemt de Turkse troepen een ‘invasie‘.

Ultimatum

De Irakezen vroegen de NAVO dinsdag om ‘haar autoriteit’ te doen gelden tegenover Turkije. Bagdad stelde Ankara al een ultimatum, dat inmiddels is verlopen. Vanwege de reactie van de Iraakse autoriteiten hebben wij besloten geen troepen meer te sturen naar Noord-Irak, klonk het eerder deze week vanuit Turkije.

Maar de militairen die er al zijn, worden niet teruggetrokken, zei het Turkse ministerie voor Buitenlandse Zaken, ook al is dat de wens van Irak. Volgens Turkije was het Iraakse ministerie van Defensie op de hoogte dat het trainers zou sturen om te helpen bij de strijd tegen IS. Irak is ‘onze vriend en broeder’.

Maar in het interview beschuldigde Erdogan Irak (en Iran) er nog van verantwoordelijk te zijn voor het toenemende sektarisme in de Syrische burgeroorlog.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.