buitenland

Is Boris Johnson straks minister van Buitenlandse Zaken?

Door Tom Reijner - 19 december 2015

De Britse premier David Cameron overweegt de huidige burgemeester van Londen, Boris Johnson, binnen een paar maanden te benoemen tot minister van Buitenlandse Zaken. Johnson treedt in mei af als burgemeester.

De flamboyante politicus zou daarmee niet alleen een leidende rol kunnen spelen in de campagne om Groot-Brittannië in de Europese Unie te houden, maar zich ook kunnen positioneren om op een gegeven moment de leiding van Cameron over te nemen, meldt The Telegraph zaterdag.

Beroemdheid

De kabinetswisseling zou Johnson de kans geven om zich te profileren als nieuwe partijleider, in een strijd die waarschijnlijk gaat tussen hem en de minister van Financiën George Osborne.

Daarnaast kan hij zo diplomatiek worden gevormd. De premier is ‘pro-Boris’, zegt een anonieme bron tegen de krant. ‘Hij is een beroemdheid. Welke andere partij heeft een favoriet zoals hij?’

Deal

Johnson wordt bij een overstap naar het Britse kabinet de opvolger van Philip Hammond. Laatstgenoemde staat bekend als eurosceptisch, en kan – mocht hij toch op zijn post blijven – de pro-EU-campagne van Cameron in de wielen rijden.

De Britse premier zei vrijdag dat hij er oprecht in gelooft dat de toekomst van Groot-Brittannië in de Europese Unie ligt. Eurosceptische politici van zijn Conservatieve partij zijn boos over die positionering: ze willen eerst de onderhandelingen met andere EU-landen afwachten, om te zien of er een deal kan worden gesloten. De Britten willen EU-verdragen wijzigen en hervormen.

Wensen

De regering heeft feitelijk vier wensen: het beschermen van de interne markt voor Groot-Brittannië en de andere niet-eurolanden, de concurrentiepositie moet verbeterd, EU-migranten moeten niet meteen toegang krijgen tot de sociale zekerheid en er moet worden voorkomen dat Brussel steeds meer te zeggen krijgt.

Cameron wil uiterlijk 2017 een referendum houden over de vraag of het land in de EU moet blijven, of dat het voor een Brexit moet gaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.