buitenland

IS in Afghanistan probeert zieltjes te winnen met radioshow

Door Tom Reijner - 22 december 2015

Zorgen bij de Afghaanse autoriteiten over een nieuwe ontwikkeling in de strijd tussen Islamitische Staat (IS) en de Taliban. De eerstgenoemde terreurbeweging probeert via een radiozender mensen te rekruteren.

Het gaat om de radioshow ‘De Stem van het Kalifaat’. Elke dag, anderhalf uur lang, klinken er liedjes over IS, allerlei propagandaboodschappen en interviews, schrijft persbureau Reuters. ‘De Stem van het Kalifaat’ is te horen in het oosten van het land, waar IS probeert om de Taliban de loef af te steken.

Rekruten

In Afghanistan bestaat de vrees dat IS met het radioprogramma ‘werkloze jongeren’ aan zich weet te binden. ‘De meeste mensen hier hebben geen baan, en deze radioshow zet hen ertoe aan om zich aan te sluiten bij IS,’ zegt Ahmad Ali Hazrat, hoofd van het provinciaal bestuur in Nangarhar.

‘IS is nu 7 kilometer verwijderd van de stad Jalalabad en als de overheid niet snel iets doet, wordt de zender snel uitgebreid, en zal er zelfs wordt gerekruteerd vanuit de hoofdstad Kabul,’ is de waarschuwing van het provinciehoofd.

Volgens diverse media krijgen IS-aanhangers in Nangarhar steeds meer voet aan de grond, en wordt de concurrerende Taliban stilaan verdreven.

Gevechten

IS is relatief nieuw in het tribale Afghanistan. Het is niet duidelijk hoe sterk de terreurbeweging precies is, en of het nauwe banden onderhoudt met Syrië en Irak – de ‘thuisbasis’ van IS. Het kan goed zijn dat veel van deze IS-aanhangers voormalige – wellicht teleurgestelde – Taliban-extremisten zijn.

IS bedreigt de machtspositie van de Taliban en daarom zegt de beweging verdere vooruitgang van IS ‘ten koste van alles’ te willen voorkomen. Bij gevechten tussen de Taliban en IS zouden de afgelopen tijd al honderden extremisten van beide bewegingen zijn omgekomen.

Bronnen binnen de Taliban – die in verschillende Afghaanse provincies de regie in handen heeft – meldden vorige week aan de BBC dat de groep in oktober besloot om meer dan duizend zwaarbewapende en goedgetrainde strijders in te zetten om IS te bestrijden

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.