buitenland

Is terrorist Salah Abdeslam voorgoed verdwenen?

Door Lilit Martirosova - 04 december 2015

Het spoor naar de voortvluchtige terrorist Salah Abdeslam, die voor het laatst in Schaerbeek werd gesignaleerd, loopt dood. Een nieuwe getuigenverklaring van zijn chauffeur schetst een beeld van de laatste uren voor zijn verdwijning.

Een Europese antiterrorismecommissaris liet donderdag aan CNN weten dat het spoor naar Salah Abdeslam doodloopt. Er zou niets meer van de voortvluchtige terrorist vernomen zijn sinds hij door Ali Oulkadi werd afgezet in het Belgische Schaerbeek. Die vertelt uitvoerig in een getuigenverslag, dat in handen is gekomen van de Franse krant Le Monde, over de laatste uren die hij doorbracht met Abdeslam.

De terrorist zou opvallende uitspraken hebben gedaan. Zo zou Abdeslam hebben verklaard dat hij niet in Parijs had moeten zijn op het moment van de aanslagen. ‘Mijn naam is overal bekend, ik ben gebrandmerkt.’

Chauffeur

Op zaterdag 14 november zou Ali O. een telefoontje hebben gekregen van zijn vriend Hamza Attou, die Abdeslam vanaf Parijs naar Brussel zou hebben gereden. Toen Ali O. zijn vriend ontmoette in Laken merkte hij op dat Attou gezelschap had. Ali O. zou niet meteen hebben geweten dat het de voortvluchtige Abdeslam was.

Koffie in Brussel

Hij bood de twee heren een kop koffie aan in een Brussels café, kort daarvoor zou Abdeslam aan de twee hebben gevraagd of ze de batterij uit hun telefoon konden halen. Wanneer Ali O. informeert naar Brahim, de oudste broer van Salah die zichzelf opblies aan de Boulevard Voltaire in Parijs, antwoordt Salah gepikeerd dat Ali O. zijn mond moet houden.

Pas als Abdeslam in het café vragen blijft stellen over de aanslagen en uiteindelijk bevestigt dat Brahim zichzelf heeft opgeblazen, weet Ali O. zeker dat ook hij betrokken is geweest bij de aanslagen.

Nieuw Uiterlijk

Na de kop koffie vraagt Abdeslam of Ali O. hem wil afzetten in de Brusselse wijk Schaarbeek, de plek waar hij voor het laatst is gesignaleerd. Bij het afscheid vertrouwt Abdeslam hem toe dat hij van uiterlijk zal veranderen, en zegt tegen Ali O. dat ze elkaar nooit meer zullen zien.

Syrië

De grote vraag blijft natuurlijk: waar bevindt Abdeslam zich? Verschillende bronnen beweren dat de terrorist naar Syrië is gevlucht, ook al is het nog maar de vraag of hij daar veilig is voor IS. Volgens vrienden zou Abdeslam hen hebben verteld dat hij ‘in de gaten’ wordt gehouden door lokale leden van de terreurorganisatie.

Die zouden volgens hem ontevreden zijn omdat hij zijn bomvest niet tot ontploffing heeft gebracht. Daarnaast zou hij vrezen dat IS zijn familie iets aandoet als hij zich aangeeft bij de Franse of Belgische politie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.