buitenland

IS-terroristen maken dankbaar gebruik van migratieroute

Door Servaas van der Laan - 14 december 2015

In Pozzallo op Sicilië is een Syrische ‘vluchteling’ aangehouden op verdenking van terrorisme. En in Finland worden twee ‘vluchtelingen’ verdacht van moordpartijen voor Islamitische Staat (IS).

Nog steeds maken terroristen van de terreurbeweging IS misbruik van de irreguliere migratieroute naar Europa.

Sicilië

Op Sicilië werd maandag een Syriër gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij een terreurbeweging. Dat heeft de openbaar aanklager van Ragusa laten weten, melden Italiaanse media.

De verdachte kwam afgelopen 4 december per boot aan in Pozzallo op het Italiaanse eiland. Hij zou onder meer zijn opgevallen door foto’s en filmpjes van IS op zijn mobiele telefoon. Op het beeldmateriaal zouden misdaden van de terreurbeweging te zien zijn.

Alert

De Italiaanse veiligheidsdiensten zijn extra alert op mogelijke infiltratie van terroristen via de vluchtelingenroutes nu is gebleken dat de aanslagplegers van Parijs ook de migrantenroute hebben gebruikt om ongezien Europa binnen te komen.

De schutters in Parijs kwamen via Griekenland, maar nu er in Libië een steeds groter bolwerk van IS aan het ontstaan is, wordt de kans aanzienlijk dat als vluchteling vermomde terroristen ook via Italië reizen.

Dreiging

IS dreigde onlangs opnieuw met terroristische aanslagen in Italië. Vooral Rome heeft, als vroegere hoofdstad van het Romeinse Rijk en als zetel van de katholieke kerk, een symbolische betekenis voor moslimterroristen.

Nu paus Franciscus een extra jubileumjaar heeft uitgeroepen, zouden de extremisten bijzonder gebrand zijn op het plegen van een aanslag in de Italiaanse hoofdstad.

Finland

Intussen werden ook in Finland twee personen aangehouden op verdenking van terroristische activiteiten. Het duo zou betrokken zijn geweest bij één van de grootse moordpartijen door IS in 2014. Op de militaire basis Specher in Tikrit slachtte de terreurbeweging naar schatting 1.700 sjiitische moslims af. De twee broers zouden de dood van zeker elf personen op hun geweten hebben.

Het tweetal werd opgepikt in een vluchtelingencentrum in het zuidwesten van Finland. Ook zij hebben dankbaar gebruikgemaakt van de openstaande grenzen van Europa. Volgens de Finse minister van Binnenlandse Zaken zijn er alleen al in zijn land 300 asielzoekers die banden hebben met een terroristische organisatie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.