buitenland

Islamitische Staat blijkt ook beul voor eigen mensen

Door Servaas van der Laan - 29 december 2015

Ook aanhangers van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) zijn hun leven niet zeker. De terreurbeweging bracht het afgelopen anderhalf jaar naar schatting 420 eigen mensen om het leven.

Dat blijkt uit een schatting het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR).

Buitenlanders

In de meeste gevallen gaat het om buitenlandse jihadisten die teleurgesteld waren over het leven in het zogenoemde ‘Kalifaat’ en weer weg probeerden te komen.

Zo is het bekend dat veel jihadisten uit de Kosovaarse plaats Kacanik na enkele dagen alweer terug naar huis wilden. De weg terug wordt echter verboden door de terreurbeweging, tenzij het doel van de terugreis het plegen van een aanslag is. Ook bracht IS personen om het leven van wie werd vermoed ‘spionnen van het westen’ te zijn.

Executies

In totaal, zo schat het SOHR, werden ongeveer 3.700 personen door IS geëxecuteerd. Dit gebeurde door de personen dood te schieten, van gebouwen af te gooien of te stenigen.

Meer dan de helft van de slachtoffers betrof burgers, onder wie vrouwen en kinderen. IS zou bovendien 1.277 gevangen strijders van andere partijen in de burgeroorlog om het leven hebben gebracht.

Verliezen

De terreurbeweging, actief in Irak en Syrië komt steeds meer in de verdrukking. Na eerdere verliezen lijkt het erop dat de beweging ook het bolwerk Ramadi aan het Iraakse leger gewonnen moet geven.

Volgens het Amerikaanse leger werden dinsdag tien IS-leiders gedood bij luchtaanvallen. Onder de leiders zouden terroristen zijn die verantwoordelijk waren voor de aanslagen in Parijs.

De Iraakse premier Haider al-Abadi voorspelde maandag dat 2016 het jaar zal worden waarin IS verslagen zal worden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.