buitenland

‘Kamikaze Riders achter verijdelde aanslagen Oud en Nieuw Brussel’

Door Tom Reijner - 30 december 2015

Wie zitten er precies achter de plannen voor aanslagen op ‘symbolische plekken’ tijdens de jaarwisseling in Brussel, die op het nippertje zijn verijdeld? Volgens Belgische media gaat het om motorclub ‘Kamikaze Riders’.

Er is een ‘concrete dreiging’ voor de Belgische hoofdstad, waren de berichten dinsdag. Het federaal parket had aanwijzingen dat er plannen waren om in Brussel op diverse plekken aanslagen te plegen tijdens oudejaarsfeesten. Met de arrestatie van twee verdachten lijkt een terreuraanval op de valreep te zijn afgewend.

Motorfreak

Volgens verschillende Belgische media zijn de mannen, die vastzitten in de cel, Saïd Saouti (30) en Mohamed K. (27), allebei lid van motorclub ‘Kamikaze Riders’, schrijft Het Laatste Nieuws.

Saouti (alias Said Abu Shahid) is afkomstig uit de Brusselse deelgemeente Anderlecht, en staat volgens het Belgische medium bekend als motorfreak, gewapende overvaller, overtuigde jihadist en terrorist. Op Facebook noemt hij zichzelf ‘Saïd DeltaBOXIII’ en geeft hij er blijk van aanhanger te zijn van onder anderen terreurleider Anwar Al Awlaki.

In het vizier

Veiligheidsdiensten zouden hem al twee jaar in het vizier hebben als extremist. En salafistisch prediker. Met de oprichting van zijn motorgang ‘Kamikaze Riders’ wilde hij zowel gevaarlijke stunts uitvoeren met motoren op de snelwegen rond Brussel als jonge moslims rekruteren voor de jihad, aldus Het Laatste Nieuws. Volgens de krant De Standaard bestaan er eveneens banden tussen deze notoire club en de radicaalislamitische organisatie Sharia4Belgium.

Het onderzoek naar de cel is nog altijd gaande, zegt de Belgische justitie. De nieuwe dreiging zorgt voor spanningen: kunnen de festiviteiten rond de oudejaarsviering doorgaan, zoals gepland? De autoriteiten voeren vanavond nog overleg of de traditionele vuurwerkshow plaatsheeft.

Vlakbij de Grote Markt, waar in de regel duizenden mensen samenkomen voor de jaarwisseling, ligt het hoofdkwartier van de Brusselse politie, en juist daar zijn de veiligheidsmaatregelen sinds gisteren opgeschroefd. De maatregelen gelden in elk geval tot volgende week maandag, dus ook tot in het nieuwe jaar.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.