buitenland

Kerry probeert in Moskou kloof te dichten met Poetin

Door Tom Reijner - 15 december 2015

Opnieuw is er dinsdag overleg tussen de Amerikanen en de Russen over het conflict in Syrië, en de meningsverschillen die daarover bestaan. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry is in Moskou voor gesprekken met zijn collega Sergej Lavrov en president Vladimir Poetin.

De inzet is om nu eindelijk eens een einde te maken aan de ruim vier jaar durende burgeroorlog in het Arabische land. Maar de Amerikaanse regering en het Kremlin kunnen het over een belangrijk punt maar niet eens worden: wat moet er gebeuren met de Syrische leider Bashar al-Assad?

Scherpe kritiek

De Russen willen hem in het zadel houden – het is aan het Syrische volk om daarover te beslissen, klinkt het  – terwijl de Amerikanen (en veel andere Westerse leiders) hem het liefst zien vertrekken. Ze zien voor hem geen rol weggelegd in de politieke toekomst van Syrië, omdat hij, zo is de redenering, verantwoordelijk is voor grote aantallen burgerslachtoffers.

Om die reden hebben Rusland en Amerika allebei hun eigen coalitie tegen Islamitische Staat (IS) en andere radicaalislamitische groepen in Syrië en Irak.

Voorafgaand aan het overleg had Rusland nog scherpe kritiek op het Amerikaanse beleid: de Verenigde Staten hebben nog niet laten zien écht te willen samenwerken bij de aanpak van IS. Terroristen zijn terroristen, maar Washington maakt onderscheid tussen goede en slechte, is het verwijt van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Militaire strategie

Maar die samenwerking is helemaal niet mogelijk, zeggen Amerikaanse en Europese officials volgens The Wall Street Journal: de militaire strategie van Rusland verschilt daarvoor eenvoudigweg te veel. Het grootste bezwaar van de Amerikaanse anti-IS-coalitie tegen de Russische acties is dat de bombardementen veel minder precies zijn, waardoor er onnodig schade wordt toegebracht aan burgerdoelen.

Maandag hield de Amerikaanse president Barack Obama nog een betoog waarin stevige woorden vielen: ‘We pakken ze een voor een,’ was bijvoorbeeld een van zijn opmerkingen. De leiders van IS kunnen zich niet verschuilen, en onze boodschap aan hen is simpel: jullie zijn de volgende,’ zei Obama.

Hij zei dat de militaire campagne tegen de terreurbeweging succesvol is: ‘We raken ze harder dan ooit.’ Eerder gaf hij te kennen dat Rusland alleen nog maar IS moet aanvallen. Andere tegenstanders van Assad moeten met rust worden gelaten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.