buitenland

Kerry: samenwerking Assad en Syrische rebellen moet kunnen

Door Elif Isitman - 04 december 2015

Het zou mogelijk moeten zijn dat de Syrische oppositie een tijd lang samenwerkt met de regering van president Bashar al-Assad in de strijd tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS). De rebellen moeten echter wel het vertrouwen gegeven worden dat Assad uiteindelijk opstapt.

Dat zegt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry vrijdag tijdens een persconferentie in Athene, meldt persbureau Reuters.

Uitroeien

Volgens een Amerikaanse diplomatieke bron zou dit betekenen dat Assad wat de Amerikanen betreft niet meteen hoeft op te stappen, maar deel kan uitmaken van een interim-regering, terwijl zowel de rebellen als het regeringsleger IS proberen uit te roeien. Eerder wilden de Amerikanen dat Assad koste wat het kost ‘zo snel mogelijk’ zou aftreden.

De rebellen vechten nu al meer dan vier jaar tegen het leger van Assad, terwijl zowel het regeringsleger als de Syrische oppositie ook vechten tegen IS. Volgens Kerry moet er duidelijkheid komen over de toekomst van Assad. ‘Anders hebben de rebellen het gevoel dat ze Assad helpen en versterken, iets wat compleet onacceptabel is,’ zegt de minister.

Toekomst

Rusland en Iran, de twee grootste bondgenoten van Assad, hebben eerder gezegd dat het aan het Syrische volk is om te beslissen over de toekomst van Assad. Er zouden in de toekomst opnieuw presidentiële verkiezingen moeten komen.

Rusland steunt het regime van Assad met luchtaanvallen, die zowel IS als de Syrische oppositie als doelwit hebben. Tegelijkertijd vecht de internationale coalitie tegen IS, onder leiding van de Amerikanen, tegen IS in Syrië en Irak. De internationale coalitie steunt de Syrische oppositie vanuit de lucht.

In oktober kondigden de Russen aan dat Assad tot vervroegde verkiezingen bereid zou zijn. Ook zou hij in gesprek willen gaan met de Syrische rebellen, mits zij ‘oprechte interesse’ hebben in een constructief gesprek.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.