buitenland

Links dwarsboomt verkiezingswinst Front National

Door Servaas van der Laan - 13 december 2015

De Franse partij Front National is er niet in geslaagd om het succes van vorige week in de tweede ronde van de regioverkiezingen voort te zetten. De partij van Marine Le Pen behaalde in geen enkele regio een meerderheid.

Vorige week haalde Marine Le Pen in het noorden en haar nichtje in het zuiden beiden nog ruim 40 procent van de stemmen. Dit gebeurde in de tweede ronde opnieuw, maar deze keer gingen er ongekend veel stemmen naar de republikeinen onder leiding van oud-president Nicolas Sarkozy.

Marine Le Pen haalde nu 42,2 procent van de stemmen, maar werd verslagen door Sarkozy die 57,8 procent van de stemmen haalde. In het zuiden verloor Marion Le Pen het met 45,2 procent van de stemmen tegenover 54,8 procent van de republikeinen.

Ook in de drie regio’s waar de partij van Le Pen een erg grote overwinning boekte, is nu de centrumrechtse oppositie onder leiding van ex-president Nicolas Sarkozy de grootste. De socialisten volgen op de tweede plek.

Links verzet

Het verlies wordt veroorzaakt doordat veel linkse kiezers hun stem aan de centrumrechtse oppositie hebben gegeven om zo een overwinning van Le Pen te voorkomen.

Ook bleek de opkomst in de tweede ronde opvallend hoog te zijn. Vermoedelijk zijn veel mensen die vorige week thuisbleven nu wel gaan stemmen om Front National te kunnen dwarsbomen.

In drie regio’s trokken de socialisten hun kandidaat zelfs terug. Dit deden zij opdat de meeste stemmen naar de centrumrechtse partij zouden gaan. Ook in deze regio’s bleek deze tactiek succesvol te zijn.

Geen drama

Marine Le Pen vatte haar verlies hoe dan ook niet te dramatisch op. Ze wees er zondagavond op dat het front in veel regioparlementen de grootste partij is. Ze dankte de kiezers die ‘de moed en vastberadenheid’ hadden om op het Front National te stemmen, ‘ondanks alle laster van premier Valls en parlementsvoorzitter Bartelone’.

Premier Valls riep het Franse volk eerder op niet op Front National te stemmen, omdat hij niet wil dat die partij aan de macht komt in Frankrijk. Volgens Valls probeert de partij van Marine Le Pen en haar nichtje Marion Fransen tegen elkaar op te zetten.

Presidentsverkiezingen

De regioverkiezingen worden in Frankrijk gezien als een tussenstand van de Presidentsverkiezingen in 2017. De kans dat Le Pen hier als winnaar uit zal komen, lijkt klein.

De uitslag laat zien dat het aantal Fransen dat Le Pen weg wil houden van de macht nog altijd groter is dan haar aanhang.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.