buitenland

Marine Le Pen onder de loep na tweets van IS-executies

Door Lilit Martirosova - 17 december 2015

Het Franse OM gaat onderzoeken of Marine Le Pen zich schuldig heeft gemaakt aan ‘de verspreiding van gewelddadige beelden’.

Le Pen twitterde in totaal drie foto’s met executies van IS. Op één van die foto’s is de onthoofding van de Amerikaanse journalist James Foley te zien, op een ander de levend verbrande Jordaanse piloot.

Le Pen twitterde de foto’s met als onderschrift: ‘Daesh is DIT.’ Daesh is de Arabische naam van IS. Ze plaatste de tweets nadat journalist Jean-Jacques Bourdin de ideologie van het Front National vergeleek met die van het jihadisme in een interview met Franse radiozonder RMC.

Kritiek

Le Pen krijgt veel kritiek  vanwege de tweets die ze de wereld instuurde. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve noemde het ‘een schande, afschuwelijk en een werkelijke belediging voor alle slachtoffers van terrorisme.’

Hij nam tevens het initiatief om een onderzoek te starten naar aanleiding van de tweets. Premier Manuel Valls verweet haar ‘het publieke debat op te stoken’.

Ook de ouders van James Foley lieten in een verklaring weten diep geschokt te zijn. ‘De foto van onze zoon wordt gebruikt voor het politieke voordeel van Le Pen. We hopen dat de foto van onze zoon, en de twee andere expliciete afbeeldingen onmiddellijk worden verwijderd,’ schrijven John en Diane Foley.

Haatzaaierij

De foto van Foley is inmiddels weg, de andere twee staan nog op het twitteraccount van Le Pen. Zij vindt dat ze zich nergens schuldig aan heeft gemaakt. ‘Gaat Cazeneuve me nu vervolgen omdat ik IS heb beledigd? Zoals gewoonlijk verkiest men om diegenen die iets aankaarten te veroordelen, in plaats van diegenen die het begaan,’ zei Le Pen gisteren tijdens een interview met radiozender Europe 1.

Le Pen is onlangs nog vrijgesproken van haatzaaierij tijdens een verkiezingscampagne, in 2010 maakte Le Pen een controversiële vergelijking tussen moslims die bidden op straat en de bezetting van de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog.

Vader Jean-Marie en oud-partijleider van Front National maakt het een stuk bonter.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.