buitenland

Marine Le Pen wil Franse regering aanklagen om Calais

Door Lilit Martirosova - 10 december 2015

In Calais verblijven op dit moment duizenden migranten in tenten in de hoop een oversteek te kunnen maken naar Groot-Brittannië. De leider van Front National wil de regering aanklagen omdat het er niet meer veilig zou zijn voor de bewoners.

Bovendien levert de aanwezigheid van de migranten schade op aan de havenstad, zegt partijleider Marine Le Pen donderdag in een interview met de Franse televisiezender BFM TV. Daarnaast wil ze op de subsidies beknibbelen van verenigingen die migranten in Calais ondersteunen.

Ook beloofde ze dat ze als winnaar van de verkiezingen de regering hard zal aanpakken. ‘Ik zal het leven van de regering ruïneren, hoor je me? Elke dag van de week, elke minuut van de dag, zullen ze van me horen,’ dreigt Le Pen.

Verkiezingen

Le Pens partij Front National boekte zondag een grote overwinning in de eerste ronde van de regionale verkiezingen waar ze zelf in verschillende regio’s aan meedeed. Le Pen haalde 41 procent in het noorden, haar nichtje Marion Maréchal-Le Pen boekte eenzelfde resultaat in het zuiden. In de gemeente Calais haalde Marine Le Pen bijna 51 procent.

Een groot verschil met de overige kandidaten: de republikeinen van ex-president Nicolas Sarkozy behaalden 27 procent van de stemmen en de regerende socialistische partij van François Hollande 23 procent.

Hollande zei zondag dat zijn partij zich in twee Franse regio’s zal terugtrekken in de tweede ronde van de regionale verkiezingen. Hij hoopt dat de Fransen in die regio’s hun stem zullen geven aan Sarkozy om ‘een dam op te werpen’ tegen Front National.

Peilingen

De strijd is nog niet helemaal gewonnen door Front National, er is nog een tweede ronde met verkiezingen op 13 december. Volgens de laatste opiniepeilingen is er een kans dat het een sombere zondag wordt voor de partij.

Omdat De Republikeinen van Sarkozy en de Socialistische Partij van Hollande de handen (met tegenzin) ineen hebben geslagen, is er een grote kans dat ‘gewoon’ rechts een overwinning in de tweede ronde zal opeisen. Alleen door samenwerking kunnen de twee traditionele Franse machtspartijen het Front National tegenhouden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.