buitenland

Merkel: Duitsland kan vele voordelen hebben van immigratie

Door Thomas Borst - 31 december 2015

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft in haar nieuwjaarstoespraak de migratiecrisis uitgebreid behandeld. Ze riep onder meer op tot cohesie tegen vreemdelingenhaat en wees op de voordelen van succesvolle immigratie.

Merkel wil dat de Duitse bevolking ‘de rijen sluit tegen xenofoben’. Duitsland nam dit jaar bijna een miljoen asielzoekers op. De bondskanselier is ervan overtuigd dat haar land de enorme aantallen migranten aankan en herhaalde haar omstreden lijfspreuk ‘Wir schaffen das‘. De toespraak wordt donderdag uitgezonden op de Duitse televisie, maar de krant Die Welt kreeg de beelden al in handen.

Vertrouwen

Daar denken niet alle Duitsers hetzelfde over; binnen haar eigen partij groeide de weerstand tegen het asielbeleid van Merkel en ook een aantal lokale autoriteiten toonde onvrede. Toch heeft de bondskanselier haar partijgenoten weten te overtuigen, ze geniet nog altijd het vertrouwen binnen de CDU.

‘Het is belangrijk dat we ons niet laten verdelen,’ zei ze over de weerstand die is ontstaan tegen de komst van de migranten. Merkel wijst de tegenstanders erop dat Duitsland vele voordelen kan hebben van succesvolle immigratie.

Integratie

‘De instroom en integratie van zoveel mensen is een kans voor morgen. De integratie van degenen die hier zullen blijven, kost tijd, geld en moeite.’ Merkel is ervan overtuigd dat haar land de integratie succesvol zal laten verlopen.

De bondskanselier denkt dat Duitsland de fundamentele waarden van de Duitse samenleving kan overbrengen aan de vele nieuwe aspirant-bewoners.

Toch verkondigde ze ook dat het aantal asielzoekers dat naar Duitsland komt, omlaag zal moeten. Het bewaken van de Europese buitengrenzen zal het aantal migranten ‘permanent verminderen’, voorspelt ze. Merkel liet zich niet uit over aantallen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.