buitenland

Merkel: limiet stellen aan aantal migranten is geen oplossing

Door Thomas Borst - 12 december 2015

De Duitse bondskanselier Angela Merkel is er nog steeds van overtuigd dat Duitsland de grote instroom van asielzoekers aankan. Duitsland kreeg al bijna een miljoen migranten binnen.

Ondanks de druk van lokale politici weigert Merkel een limiet aan asielzoekers te stellen, dat Duitsland kan huisvesten. Volgens de bondskanselier zorgt het noemen van een maximaal aantal migranten dat Duitsland aan kan, alleen maar voor problemen.

Problemen

‘Als ik als bondskanselier vandaag een limiet stel, en morgen wordt dat niet gerespecteerd omdat er meer komt, dan heb ik mij niet aan de belofte gehouden en worden de problemen groter in plaats van kleiner,’ zegt Merkel in een interview met de Duitse krant Augsburger Allgemeine. De bondskanselier noemt het stellen van een limiet ‘eenzijdig en statisch’.

Wat volgens Merkel wel zal helpen om de migratiecrisis op te lossen, is het akkoord dat de Europese Unie (EU) sloot met Turkije over de bewaking van de Europese buitengrenzen en het voorkomen van illegale migratie.

Registratie

‘De huidige toestand zal niet blijvend zijn. We werken eraan dat de buitengrenzen van de EU beschermd zullen worden’ Merkel wijst daarbij op het feit dat de asielzoekers geregistreerd zullen worden.

‘Degenen die onze bescherming nodig hebben, moeten eerlijk en solidair verspreid worden onder de EU-landen. De asielzoekers die geen recht hebben op bescherming, moeten worden teruggestuurd in een behoorlijke rechtsgang.’

Bij de grens tussen Oostenrijk en Duitsland zijn de afgelopen maanden grote problemen ontstaan door de enorme aantallen migranten die naar Duitsland wilden lopen. Die problemen kunnen volgens Merkel alleen verholpen worden met internationale samenwerking.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.