buitenland

Merkels invitatie levert 1 miljoen nieuwe migranten op

Door Servaas van der Laan - 07 december 2015

Nu het einde van het jaar nadert, maakt Duitsland de migratiebalans op. Het is vrijwel zeker dat het aantal van 1 miljoen migranten zal worden gehaald.

Het werden er geen 450.000, ook geen 800.000, maar zeer waarschijnlijk 1 miljoen. De Duitse regering heeft de asielprognose voor dit jaar voortdurend moeten bijstellen.

1 miljoen

Nu 11 van de 12 maanden voorbij zijn, staat de teller in Duitsland op 964.574, zo meldt het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat is ruim het twintigvoudige van het aantal asielzoekers dat Nederland bereikte.

In de maand november registreerde Berlijn 206.101 nieuwe migranten. Dat zijn 6.870 migranten per dag. Nooit kreeg het land er in één maand zoveel aspirant-bewoners bij. Als het in december zo doorgaat, wordt het getal van 1 miljoen migranten makkelijk gehaald.

Wir schaffen das (nicht)

Migranten in het Midden-Oosten hebben de uitnodiging van de Duitse bondskanselier Angela Merkel met beide handen aangepakt. Maar het ‘Wir schaffen das’ van de bondskanselier wordt lang niet door iedereen toegejuicht.

De deelstaat Beieren, waar de meeste migranten binnenkomen, luidt al geruime tijd de noodklok. Horst Seehofer, leider van de CSU en minister-president van de machtige deelstaat Beieren, vindt dat de toestroom moet worden begrensd omdat Duitsland dit niet langer aankan.

Interne kritiek

De kritiek komt al lang niet meer van andere partijen. Ook de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble (CDU) uit Merkels eigen kabinet en partij twijfelt nu openlijk aan de haalbaarheid van Merkels opendeurenbeleid.

De minister pleit ervoor om in ieder geval de gezinshereniging te beperken. ‘Duitsland moet een heldere boodschap aan de rest van de wereld uitdragen: wij naderen onze limiet in onze capaciteit om Europa te helpen met de migrantenstroom,’ zei Schäuble eerder in een interview met ARD.

Opgeschoven

De minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière presenteerde ook al enkele regels om de migratiestroom in te dammen. Hij zei onder meer dat gezinshereniging voor Syrische asielzoekers binnenkort verboden zou worden, en dat vluchtelingen in het vervolg korte vergunningen van maximaal één jaar zouden moeten krijgen.

Zo schuift ook de regering van Merkel beetje bij beetje op en worden er toch migratiebeperkende maatregelen ingevoerd. De deur van Merkel gaat langzaam dicht. Zelfs voor het machtige Duitsland zijn 1 miljoen migranten een beetje te veel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.