buitenland

Messensteker metro Londen had IS-foto’s op zijn telefoon

Door Elif Isitman - 07 december 2015

De 29-jarige Muhaydin Mire, de man die zaterdagavond bij het Londense metrostation Leytonstone meerdere mensen aanviel met een mes, staat maandag voor de rechter. De aanval wordt als terreurdaad gezien, maar Mire wordt vervolgd voor poging tot moord.

De verdachte had foto’s die gerelateerd zijn aan terreurbeweging Islamitische Staat (IS) op zijn mobiele telefoon staan, meldt de Britse krant The Telegraph.

Moslimbroeders

Tijdens de terreuraanval in het oost-Londense metrostation riep hij ‘Dit is voor Syrië, mijn moslimbroeders’ en ‘dit is omdat jullie Syrische ziekenhuizen bombarderen’. Op zijn telefoon werden foto’s van IS-vlaggen en informatie over de terreuraanvallen in San Bernardino en Parijs aangetroffen. Ook ‘heette’ zijn telefoon ‘Die in your crusader‘, een term die veel door jihadisten van IS wordt gebruikt.

Het slachtoffer dat het zwaarst gewond raakte, een 56-jarige man, heeft een wond van 12 centimeter lang in zijn hals overgehouden aan de aanval. De man verkeert nu, na een operatie van vijf uur, in stabiele toestand en ligt nog in het ziekenhuis.

Volgens ooggetuigen wist Mire het slachtoffer, wiens naam niet is vrijgegeven, te overmeesteren door hem op zijn achterhoofd te slaan. Toen de man vervolgens neerviel, begon hij op hem in te trappen.

Toen ooggetuigen wilden ingrijpen, haalde hij een machete tevoorschijn en begon hij met ‘zagende bewegingen’ het slachtoffer toe te takelen. Hij liet de man achter in een plas bloed en begon met zijn mes naar andere reizigers uit te halen. Twee mensen raakten lichtgewond. Toen de politie arriveerde, konden agenten hem met een stroomstootwapen overmeesteren en afvoeren.

Beveiliging

In Londen is het aantal politieagenten op metrostations opgeschroefd. Politieagenten lopen zowel in uniform als in burger rond. Ook worden er meer politiehonden en beveiligingscamera’s ingezet.

De steekpartij komt een aantal dagen na de beslissing van het Britse parlement om de luchtaanvallen tegen IS uit te breiden naar Syrië. Eerder vloog de Britse luchtmacht alleen boven Irak. Ook in Duitsland is de militaire actie naar Syrië uitgebreid. In Nederland wordt de druk om ook op Syrië te gaan bombarderen steeds verder opgevoerd, maar concrete beslissingen zijn nog niet genomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.